Maaşlar zamlara yetişemedi! İşte tasarruf önerileri...

Peş peşe gelen zamlar vatandaşı kara kara düşündürürken kriz nedeniyle tasarruf yöntemleri ön plana çıktı.

Maaşlar zamlara yetişemedi! İşte tasarruf önerileri...

krVOLKAN ATEŞ - BİRGÜN / Derinleşen krizin etkileri her geçen gün daha fazla hissedilirken, hükümet vergi ve zamlarla krizin faturasını halka yüklemeye devam ediyor. Elektrik ve doğalgaza düzenli aralıklarla yapılan zamlar sürerken, yurttaşlar kış öncesi kara kara düşünmeye başladı. Dört kişilik bir ailenin elektrik ve doğalgaz faturası aylık 284 liraya çıkarken, doğalgazdan sobaya dönenler de var.

İktidarın reddettiği, halkın ise iliklerine kadar hissettiği kriz nedeniyle, evde enerji tasarrufu da çok önemli bir hale geldi. Evde özellikle kış aylarında ısı tasarrufu yapmak yani doğalgaz faturasını düşürmek herkes için önemli. Zamların etkisini en aza indirmek ve bütçenin daha da sarsılması için “Evde enerji tasarrufu nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aradık. Bazı pratik ve günü kurtarıcı önemli noktaları şöyle sıraladık:

Soğuk hava girişini keçelerle önleyin

>>Evde enerji tasarrufu yapmak için öncelikle evin sıcaklığını kontrol altında tutmakta yarar var. Bir termometre yardımı ile sıcaklık ölçümü yapabilirsiniz.

>>Doğalgazdan tasarruf etmek için evde izolasyonunun olması oldukça önemli. İzolasyon sayesinde kullanılan enerjiyi yüzde 45 civarında azalabilir.

>>Kış aylarında evi doğru sıcaklıkta tutmak için kapı boşlukları konusunda da önlem almak gerekiyor. Kapı altında bulunan boşlukları, hırdavatçıdan satın alınabilecek ve hava sızdırmaz özelliği olan keçelerden ya da süngerlerle kapatabilirsiniz.

>>Pencereden gelen soğuk havayı önlemek için ise stor perde ya da ağır dokulu perde kullanmalısınız.

Duş süresi 5 dakikayı geçmesin

>> Musluktaki suyun ısınması için de çok ciddi bir enerji harcanıyor. Doğalgaz faturasını azaltmak için sıcak su tüketimini azaltılmalısınız.

>> Bu kapsamda duş sırasında kullanmadığınız anlarda suyu kapatabilir ve daha sonra tekrar açabilirsiniz. Bu su faturanıza da olumlu katkıda bulunacaktır.

>> Duşlarınızı daha kısa süreye indirmeli, 5 dakikanın üzerine çıkmamalısınız.

>> Sıcak su kullandığınız çamaşır makinesinde soğuksu kullanmayı tercih etmelisiniz.

Ampuller çok enerji harcıyor

>> Bilgisayar ve televizyon gibi cihazlar kapalı olsalar bile prizde takılı kaldıkları süre boyunca elektrik harcadıkları için, kullanmadığınız zamanlarda bütün elektrikli aletlerinizi prizden çekmelisiniz.

>> Evde kullanmadığınız odaların ışıklarını kapalı tutmalısınız. Boş bir odada açık bırakılmış olan yüksek verimli bir ampul, ciddi anlamda enerji tüketimine yol açıyor. Kısa süre içerisinde aynı odaya geri dönecek bile olsanız odadan çıktığınız süre boyunca mutlaka ışığı kapatmalısınız. Enerji tüketimini azaltmak için, daha az enerji harcayan ampulleri de tercih etmelisiniz.