Erdoğan 'eğitim tamamen ücretsiz' dedi, rakamlar yalanladı: Okumanın maliyeti yüz binlerce lira!

Eğitimin devlet okullarında ücretsiz olduğunun iddia edildiği Türkiye'de anaokulundan üniversite mezuniyetine kadar tüm öğrenim hayatını devlet okullarında geçiren bir öğrencinin ailesine maliyeti 300 bin liraya yükseldi.

Erdoğan 'eğitim tamamen ücretsiz' dedi, rakamlar yalanladı: Okumanın maliyeti yüz binlerce lira!

GERÇEK GÜNDEM /

Türkiye'de eğitim sistemine yönelik eleştiriler sürerken aileler çocuklarının geleceğini güvence altına alabilmek için özel okullara yönelik. Pek çok kişi özel okul giderlerini karşılayabilmek için kredi çekmek durumunda kalıyor. Ancak devlet okullarında da durum pek parlak değil. Ücretsiz eğitim olduğu siyasi iktidar tarafından iddia edilse de bir öğrencinin eğitim hayatı için yüz binlerce lira harcanması gerekiyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamalarda; "Anaokulundan üniversiteye kadar eğitim öğretimi ücretsiz sunan bir ülkeyiz" ifadelerini kullansa da rakamlar tersini gösteriyor.

DEVLET OKULLARINDA OKUMAK 300 BİN LİRA

Eğitiminin tamamını özel okullarda geçiren öğrenciler için aileleri 1 ila 5 milyon lira arasında servet değeri taşıyan bedeller harcıyor.

Türkiye’de anaokulundan üniversite mezuniyetine kadar tüm öğrenim hayatını devlet okullarında geçiren bir öğrencinin ailesine maliyeti bugünkü fiyatlarla 300 bin lira.

YILLIK EĞİTİM MALİYETİ 35 BİN LİRAYA KADAR ULAŞIYOR

Alışveriş sitesi Avantajix'in araştırmasına göre, bir öğrencinin kitap, kırtasiye, kıyafetten oluşan ve her yıl yenilenen temel ihtiyaçları 2 bin 500-5 bin lira arasında değişiyor.

Temel ihtiyaçlara servis/yol parası, yemek, harçlık gibi diğer gereksinimler eklendiğinde yıllık eğitim maliyeti, hizmet ve ürün kalitesine göre 18 bin-35 bin lira arasında değişiyor.

Tamamı devlet okullarında geçen anaokulu, 12 yıllık zorunlu eğitim ve 4 yıllık üniversite eğitiminin aileye toplam maliyeti bugünkü fiyatlarla 300 bin liradan başlıyor, 595 bin liraya kadar çıkıyor.

ŞEHİR DIŞINDA OKUMAK 100-400 BİN LİRA

Öğrencinin üniversite eğitimini farklı bir ilde alması halinde, yurt, ev kirası, aylık harçlık gibi kalemlerden dolayı aile bütçesine 4 yıl için 100-400 bin lira arasında ekstra yük biniyor.

Çocuklarını özel okullarda okutmak isteyen aileler ise ciddi bir serveti gözden çıkarmak zorunda.

Anaokulundan liseye özel okul ücretleri İstanbul’da servis ve yemek ücretleri ile birlikte 70-250 bin lira arasında değişiyor. Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana gibi diğer büyük illerde bu rakam 50-130 bin lira.

ÖZEL ÜNİVERSİTELER 60-380 BİN LİRA

Vakıf üniversitelerinde yıllık ücretler 60-380 bin lira arasında değişiyor.

Anaokuldan üniversiteye tüm öğrenim hayatını en uygun fiyatlı özel okullarda geçiren bir öğrencinin ailesine maliyeti en az 1 milyon lirayı buluyor.

Öğrenim hayatı pahalı okullarda geçen, tıp fakültesi gibi 6 yıllık bir üniversiteyi okuyan öğrenci için ise toplamda 5 milyon lira gibi bir servet ödemek gerekiyor.

Etiketler
Öğrenci Okul Türkiye Üniversite