Kur korumalı mevduat freni patladı: Dolar zirvede, bütçede kara delik!

Döviz kurlarındaki artışı frenlemek üzere devreye alınan kur korumalı mevduata (KKM) bu yıl yapılan ödeme 75,61 milyar TL'ye ulaştı. KKM'ye tepki gösteren Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, "Milletin vergisi bir avuç zengine aktarıldı" dedi.

Kur korumalı mevduat freni patladı: Dolar zirvede, bütçede kara delik!

GERÇEK GÜNDEM - AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk olarak 20 Aralık'ta duyurduğu KKM hesapları 22 Aralık'ta açılmaya başlandı. KKM'de eğer kurdaki yükseliş faiz getirisinden yüksekse aradaki fark tasarruf sahibine ödeniyor.

Böylece döviz kurlarındaki artışı frenlemek üzere devreye alınan kur korumalı mevduata bu yıl yapılan ödeme 75,61 milyar TL'ye ulaştı.

MERKEZ BANKASI'NIN MAALİYETİ ARTTI

Bu gelişmelerle birlikte KKM'nin Merkez Bankası'na da maliyeti bulunuyor. Bunun nedeni TL ile açıklanan hesapların Hazine dövizden TL'ye dönerek açılan hesapların ise Merkez Bankası sorumluluğunda olması. TCMB ise, maliyet için henüz bir açıklama ya da veri paylaşımı yapmadı.

Ancak konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, "TCMB arka kapıdan 70 milyar dolar daha sattı" ifadelerine yer verdi.

DOLAR KURU ESKİ SEVİYESİNE DÖNDÜ

Dolar kurunun 18,36 ile rekor kırmasının ardından 20 Aralık 2021 gecesi ilan edilen KKM, bir süre kurun düşüşünde etkili olmuştu. Ancak yüksek enflasyon ve yüksek cari açık etkisiyle kur tekrar 20 Aralık’ta görülen seviyelere dönerek bugün 18,37 TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı.

"MİLLETİN VERGİSİ BİR AVUÇ ZENGİNE SATILDI"

KKM'nin bütçeye olan yüküne tepki gösteren Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, "9 ay önce liyakatsizlerin yönettiği para politikasıyla TL 18,36’ya yükselmiş, gelir adaletini daha da bozan KKM safsatası başlamıştı! Bugün kur yine 18,36.. Dokuz ayda milletin yüzmilyarlarca liralık vergisi bir avuç zengine aktarıldı" dedi.

Etiketler
KKM Gelecek Partisi Dolar Vergi Döviz