Veysel Ulusoy, 'sosyal konut projesi'nde enflasyona dikkat çekti: 10 yıl sonra yetişilemeyecek miktarlara varacak

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 'sosyal konut projesi' tartışmalara neden olurken, Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Devlet memurları ücret artışına yani enflasyona bağladığımızda 10 yıl sonra yetişilemeyecek miktarlara varacaktır" dedi.

Veysel Ulusoy, 'sosyal konut projesi'nde enflasyona dikkat çekti: 10 yıl sonra yetişilemeyecek miktarlara varacak

GERÇEK GÜNDEM - İktidarın “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi” olarak duyurduğu projenin detayları açıklandıkça karmaşada büyüyor.

Erdoğan, proje tanıtımında konuşurken 2+1 evler için 608 bin TL, 3+1 evler için ise 780 bin TL fiyat belirleneceğini söylemişti. Ancak bir televizyon programına katılan Toplu Konut İdaresi Başkanı Ömer Bulut, “İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde fiyatlar farklı olacak. Orada 2+1’in en küçük olanının fiyatı 780 bin lira olcak. Yine İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin dışında olan diğer büyükşehirlerde de 608 bin lira ile 780 bin lira arasında bir değerde olacak” diye konuştu.

"UZUN DÖNEMDE PAHALI BİR PROJE"

'Sosyal konut projesi'ne ilişkin karmaşa sürerken Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Hilmi Hacaloğlu'nun sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Asgari ücrete tabi bir ücret ortalaması yaklaşımına göre, uzun dönemde pahalı bir proje. Çünkü altı ayda bir memura gelen ek zam yada enflasyon oranındaki bir zamla otomatik olarak fiyat artışı meydana gelecek. Bunu hesaba kattığımız zaman bankadan alınacak bir kredinin daha karlı olacağı ortaya konulabilir" dedi.

"10 YIL SONRA YETİŞİLEMEYECEK MİKTARLARA ULAŞILACAK"

Ulusoy, "Bu konut projesi peşin ödendiği takdirde maliyetlere göre ucuz bir konut projesi. Ama bunu enflasyona bağlayıp, devlet memurları ücret artışına yani enflasyona bağladığımızda 10 yıl sonra yetişilemeyecek miktarlara varacaktır. Uzun vadede dört kişilk bir ailenin bir maaşının 10-20 yıl TOKİ'ye gitmesi toplumsal bir yük oluşturur. Konu itibariyle biz TOKİ'nin maliyetini düşüneceğimize toplumun gelir seviyesini düşünsek iyi olacak" diye konuştu.

Etiketler
Memur Enflasyon Konut Şile