Bakan Nebati'nin borsa tavsiyesi küçük yatırımcıyı soydu!

Piyasalarda oynaklık enflasyon ve resesyon arasında gidip gelirken, yurt içinde Borsa İstanbul'da da henüz durulma görülmedi. Borsa İstanbul'da yaşanan sert düşüşler ise manipülasyon iddialarını tekrar gündeme taşıdı.

Bakan Nebati'nin borsa tavsiyesi küçük yatırımcıyı soydu!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 23 Ağustos’ta “Döviz kuru ve diğer emtialarda dengeli bir seyir var. Getirisi enflasyonun altında. Vatandaşlara şu an en çok getiriyi getiren Borsa İstanbul. Vatandaşlarımızın nereye kanalize olacağı çok açık” diyerek vatandaşlara borsa yatırımı önermişti.

Nebati'nin açıklamalarının ardından Borsa İstanbul'da yaşanan sert düşüşler manipülasyon iddialarını gündeme getirdi.

Konuya ilişkin Kısadalga'da "Bu bir operasyon!" başlıklı bir yazı kaleme alan İbrahim Ekinci, dört piyasa uzmanının görüşlerine yer verdi.

"OPERASYON OLDUĞU İNANCINDAYIM"

Ekonomist İris Cebre'nin görüşlerini aktaran Ekinci, "Görüyoruz ki yükseliş ne kadar hızlı olursa düşüş de aynı hızda gerçekleşiyor. Bakın sanayi endeksi daha sindirerek yükseldiğinden düşüşü de daha zayıf olmuş bankacılık endeksine oranla. Endeksin hareketi ise tamamen bir banka hareketidir aslında. Endeks yükseliş oranlarından da bunu açıkça görebiliyoruz. Bankalardaki hareket de diğer tahtalara da ufak da olsa yansımış. Doğrudur ki bankalar tarihi yüksek karlar açıkladılar, bu karların altında yatan en büyük neden ise ekonomi yönetiminin aldığı kararlardır. Fakat 2 ayda yüzde 150 yükselişi ne yabancının soktuğu iddia edilen 750 Milyon USD ne de bilançolar açıklayabilir. Macro ve micro nedenlerle gerçekleşen yükselişler daha sindirerek gerçekleşir. Hiç bir bilanço her gün tavan çeken borsanın amiral gemisi bankacılık hareketini açıklayamaz. Dolayısıyla ben de bunun bir operasyon olduğu inancında olanlardanım" dedi.

"MUM DİKİLDİ, BORSAYI BİTİRDİLER"

Ekinci'nin görüşlerini aktardığı bir diğer Dr. Evren Bolgun, "Piyasa faizlerini kontrol edemiyorlardı, onu kontrole başladılar. Kredi faizlerini… Dövizi kontrol edemiyorlardı, KKM ve döviz satarak yapmaya çalışıyorlar. Geriye borsa kalmıştı. Mum dikildi, borsayı bitirdiler" ifadelerine yer verdi.

"KASITLI YAPILIYOR"

Ekinci'nin görüşlerini aktardığı Dr. Cüneyt Akman, "Ne zaman küçük yatırımcılar borsaya heveslenseler başlarına felaketler geliyor ve bu getiriliyor. Yanlışlıkla olmuyor. Son aylarda da neredeyse borsada hesap sayısı 2 milyonu geçti, katlandı. Umarız geçen seferler gibi olmaz diyeceğim ama herkesin gözü önünde göz göre göre oluyor. Muhtemelen de iktidara yakın bazı isimler. Bunlar borsada konuşuluyor, onların yaptığı bir iş. Manipülasyon diyen manipülasyon desin, spekülasyon diyen spekülasyon desin… Bir hareket kasıtlı yapılıyor" dedi.

"BÜYÜK BALIK KÜÇÜK BALIĞI YUTAR"

Dr. Hakkı Öztürk ise, "Unutmamak gerekir ki, küçük yatırımcı açısından Borsa’da çok hızlı yükselişlerin düzeltmeleri de hızlı olur. Dolayısıyla küçük yatırımcılar çok dikkatli olmalı. Zaten son 2 gündür (13-14 Eylül) gün içi tavan olan bazı bankalar taban kapattı. Bunlar normal fiyatlama hareketleri değil. Küçük yatırımcıları tekrar uyarıyorum. Büyük balık küçük balığı yutar" diye belirtti.

Yazının tamamı için tıklayınız...

Etiketler
İstanbul Borsa Enflasyon