Abdüllatif Şener tehlikeye dikkat çekti: AKP 'kara paranın' aklanacağı bir sistem kurdu

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Varlık Barışı uygulamasına ilişkin Gerçek Gündem'e konuştu. Şener, "Böyle bir ortamda sadece kara para değil, konusu suç olan paranın da Türkiye'ye getirenlerin de incelenmeden aklanacağı bir sistem kuruldu" dedi.

Abdüllatif Şener tehlikeye dikkat çekti: AKP 'kara paranın' aklanacağı bir sistem kurdu

GERÇEK GÜNDEM - ÖKKEŞ TAŞKIN

TBMM'de görüşülen 346 sayılı Kanun Teklifi'nin 50. maddesinde yapılan değişiklikle 12 yılda 6. Varlık Barışı düzenlemesi hayata geçirildi.

Düzenlemeyle, yurt dışında sahip olunan para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetler banka ve aracı kurumlara bildirilerek 3 ay içinde Türkiye'ye getirilecek. Bildirilen varlıkların değeri üzerinden yüzde 3 vergi ödenecek.

ERKEN BİLDİRİME VERGİ TEŞVİKİ

Yeni Varlık Barışı uygulamasında erken bildirimler teşvik edilecek. 30 Eylül 2022'ye kadar yapılan bildirimlerde varlıkların değeri üzerinden yüzde 1, Ekim 2022 ila Aralık 2022 arasındaki bildirimlerde yüzde 2, Ocak ila 31 Mart 2023 arasındaki bildirimlerde yüzde 3 vergi ödenecek.

Yurt dışından getirilen varlıkların banka ve aracı kurumlarda açılacak hesaplarda en az bir yıl tutulması halinde, bildirim esnasında alınan vergi iade edilecek.

VATANDAŞ OLMA ZORUNLULUĞU YOK

Yurt dışındaki söz konusu varlıkların Türkiye'ye getirilebilmesi için vergi mükellefi veya Türk vatandaşı olma zorunluluğu bulunmuyor. Uygulamadan herkes yararlanabilecek.

VERGİ İNCELEMESİ YAPILMAYACAK

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, kayıtlarında yer almayan söz konusu varlıkları ve taşınmazlarını vergi dairesine beyan ederek, değerleri üzerinden yüzde 3 vergi ödeyecek ve kayıtlarına alacak.

Mükellef olmayanlar ise varlıklarını banka veya aracı kurumlara yatırmak suretiyle tevsik edecek ve varlıkların değeri üzerinden yüzde 3 vergi ödeyecek.

Varlık Barışı bildirim ve beyanlarından hareketle vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacak.

"14 YILDIR BU YASA YÜRÜRLÜKTE"

Konuya ilişkin Gerçek Gündem'e konuşan CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, "Bu konuda AKP dönemini baştan ele almak lazım. AKP belirli dönemlerde varlık barışı ile ilgili düzenleme yapmıştır. Bu Varlık Barışı'yla ilgili düzenleme müstakil bir maddeyle torba yasanın içine konmuştur. Bu açıdan baktığımızda 2008-2013-2016-2018-2019 ve şimdi 2022 temmuzunda çıkarılan yasada Varlık Barışı'yla ilgili düzenleme var. Bu düzenlemelerin bir kısmında Cumhurbaşkanı'na uygulama süresi uzatma yetkisi veriyor. Cumhurbaşkanı da bu uzatma yetkilerini kullanmıştır. Dolayısıyla 2008'in sonundan bu yana Varlık Barışı yasası yürüklükte kalmıştır" dedi.

"KARA PARANIN AKLANACAĞI BİR SİSTEM KURULDU"

2016 yılında AKP tarafından getirilen kanuna atıfta bulunan Şener, "Türkiye'ye getirilen varlık nedeniyle hiçbir şekilde vergi incelemesi yapılamaz. Ayrıca bunlar hakkında araştırma, soruşturma, kovuşturma yapılamaz ve vergi cezası kesilemez' deniliyor. Dolayısıyla buradan çıkarmamız gereken bu yasalarla getirilen paranın araştırılması engelleniyor. Bu yasayla doğrudan doğruya konusu suç olan paraların dahi incelenmesini ortadan kaldırıyor. Ayrıca bu yasayla mali suçları araştıran MASAK'ın da Varlık Barışı'yla ilgili konulara girmesi de engelleniyor. Böyle bir ortamda sadece kara para değil, konusu suç olan paranın da, Türkiye'ye getirenlerin de incelenmeden aklanacağı bir sistem kurulduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

"DEVLETİN NİTELİĞİ TARTIŞILIR"

Şener, "Artık bu para çantayla taşınamayacak, banka hesaplarında tutulamayacak, hatta gayrimenkul yatırımlarıyla tutulamayacak kadar devasal boyutlara ulaşmışsa bunun legalleşmesi gerekir. Bu legalleşmeyi sağlayacak mekanizmada kanunlardır. Bu konular üzerinden yasalarda bir takım düzenlemeler yaptığınız zaman devletin niteliği tartışılır" diye belirtti.

Etiketler
Konya Milletvekili Para Türkiye Varlık Barışı