Merkez Bankası'nın faiz kararının ardındaki mesajlar: Seçime mi gidiliyor?

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın faiz kararının seçimlerin tarihine ilişkin bir ipucu vereceğini söylemişti: "Faize dokunulmaz ve kur artışına bir anlamda dur denilmezse bu yıl sonbaharda seçime gidilmesi kuvvetle muhtemeldir."

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardındaki mesajlar: Seçime mi gidiliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Türk lirasındaki sert değer kaybı ve enflasyonun yüzde 70'e dayanmasına rağmen yüzde 14 olan politika faizini serbest bırakması, Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş'ın sözlerini yeniden gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz ısrarı ve ekonomi yönetiminin bu yönde attığı adımlar, Eylül 2021'de 8.60 dolaylarında olan dolar/TL kurunu dört aylık süreçte 18 seviyesine kadar yükseltmişti. Ekonomistler, 20 Aralık'ta uygulamaya konan ve doları 12 liraya çeken kur korumalı mevduat düzenlemesinin kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini söylüyor; bir noktada faiz artırımına gidilmesi gerektiğini ısrarla vurguluyorlardı.

Nitekim Merkez'in bugün politika faizini sabit tutmasıyla dolar ve euro, TL karşısında yeniden değer kazanmaya başladı.

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, dün kaleme aldığı yazısında faiz kararının Türkiye'nin seçime hangi tarihte gideceğine ilişkin bir ipucu vereceğini söylemişti. Gazeteci, şunları kaydetmişti:

'FAİZE DOKUNULMAZSA BU YIL SONBAHARDA SEÇİME GİDİLMESİ KUVVETLE MUHTEMELDİR'

"(...) Dolayısıyla 26 Mayıs 2022, yani yarın, Türkiye’nin seçime hangi tarihte gideceğine ilişkin ipucu günüdür. Faiz artırılırsa ve hele hele bu adım enflasyona endeksli kağıt çıkarılarak desteklenirse, yani ekonomik sorunlar bir yıl daha ertelenirse seçim zamanında yapılacak demektir. Ama yarın faize dokunulmaz ve kur artışına bir anlamda dur denilmezse ekonomik sorunların daha da büyümesi beklenmeden bu yıl sonbaharda seçime gidilmesi kuvvetle muhtemeldir."

Etiketler
Faiz Merkez Bankası Seçim