İstanbul’da yurt fiyatları yüzde 100 zamlandı: 'Yurtlar bazı hizmetlerde kısıtlamaya gidebilir'

Kaldıkları yurtlarda erken rezervasyon yaptırmak isteyen öğrenciler yüzde 100'ü bulan zam oranlarıyla karşı karşıya kalıyor.

İstanbul’da yurt fiyatları yüzde 100 zamlandı: 'Yurtlar bazı hizmetlerde kısıtlamaya gidebilir'

Barınma hakkı öğrencilerin cebini yakmaya devam ediyor. Yüksek zamların ardından kaldıkları yurtlarda erken rezervasyon yaptırmak isteyen öğrenciler yüzde 100 zamlı yurt fiyatlarla karşılaşıyor.

Bloomberg HT'den Cemre Nur Karaca'nın haberine göre, yurt fiyatları İstanbul’da aylık en düşük 4.500 TL’den başlayıp 12.500 TL’ye kadar yükselirken, yurt işletmecileri ise yükselen enflasyon, enerji ve personel maliyetlerini işaret ederek yüzde 100 zammın yeterli olmadığını ve hatta enflasyondan korunmak adına bazı kalemlerde de kısıtlamaya gidebileceklerini söylüyor.

'BİR ÖĞRENCİNİN İSTANBUL’DA AYLIK MASRAFI 6.500 TL’DEN BAŞLIYOR'

İstanbul aylık öğrenci abonman ücreti 78 TL olarak alınıyor. Gıda masrafları yaklaşık aylık 2 bin TL - 3 Bin TL, eğitim ve sosyal aktiviteleri dahil edildiğinde bir öğrencinin İstanbul’da konaklama dahil aylık masrafı yaklaşık 7.500 TL’yi buluyor. Duruma göre bu oran daha da yukarı çıkabiliyor.

yurtlarfiyatlar.com’un Kurucusu Tuğrul Arslan 2 yıldır pandemi nedeniyle yurt işletmecilerinin çok zor zamanlar geçirdiğini ve hatta sektörde kapanmaların da arttığını söyledi. Arslan, yurt işletmecilerinin enflasyondan korunmak adına 2022-2023 sezon fiyatlarını özellikle açıklamadıklarını, nisan ayında verilen fiyatların bile yüzde 40-50 zamlı olduğunu söyledi.

Haziran ayı itibariyle yurt fiyatlarında yüzde yüz oranında zam yaşanacağını söyleyen Tuğrul Arslan, “Yurtların giderleri enflasyonla beraber aynı oranda artmış vaziyette. Özellikle kira oranlarında yüzde 100’den fazla artış var. Buna personel giderleri, enerji, gıda, lojistik ve temizlik maliyetlerini de eklersek aslında yüzde 100’lük zam bile yurt maliyetlerini karşılayacak durumda değil” dedi.

'HİZMETLERDE KISITLAMA GÜNDEMDE'

Yurtların maliyet artışı nedeniyle bazı hizmetlerinde kısıtlamaya gidebileceklerini söyleyen Tuğrul Arslan “Bazı yurtlar bu uygulamaya başvurmuyor ama geneli bir takım hizmetlerde kısıtlamaya gidebilir. Örnek vermek gerekirse; ortak alandaki su sebilleri, tuvalet kağıdı, selpak, açık büfe kahvaltı yerine standart normal kahvaltı, akşam yemeği veren yurtlar akşam yemeklerini iptal edebilir, nevresim yıkama imkanı vardı ancak orada da kuru temizleme maliyetleri arttığı için iptal olabilir ve son olarak servis sayılarında azalma ve belli servislerin kaldırılması gibi opsiyonlar gündemde” açıklamalarında bulundu.

Etiketler
İstanbul Öğrenci