Türk lirası, dolar karşısında son beş ayda eridi!

Dolar/TL yükselişini sürdürerek 16 TL seviyesini test etti. Bu gelişmelerle birlikte Türk lirasında değer kaybı hızlanarak son 5 ayda yüzde 18'e ulaştı.

Türk lirası, dolar karşısında son beş ayda eridi!

GERÇEK GÜNDEM - Enflayonun yüzde 69,97'e yükselmesi ve Merkez Bankası'nın politika faizini artırmayacağı beklentisi, değer kaybeden TL'nin cazibesini ortadan kaldırarak zayıf seyire yol açtı. Ekonomistlerin beklentileri 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonda zirvenin henüz görülmediği ve birkaç ay daha yükselişin sürebileceğini gösteriyor.

Dolar/TL bu ayın ilk günlerine kadar 14,5-15 TL arasında iki ay boyunca yatay bir seyir izledi. Daha sonra aralıksız yükselişle kur, 16 TL seviyesini test etti.

TL'DE KAYIP YÜZDE 18'E ULAŞTI

Bu gelişmelerle birlikte hafta başından bu yana negatif getiri etkisi ve enflasyonda daha da yükseliş beklentisiyle değer kaybını sürdüren TL, dolar karşısında ay başından beri yaklaşık yüzde 8 değer kaybı yaşarken, son 5 ayda yaşanan kayıp yüzde 18 ulaştı.

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİ ERİYOR

Öte yandan, TCMB'nin mevcut döviz politikasını sürdürebilmek için her gün daha fazla dövize ihtiyaç duymasına karşın rezervlerinin erimeye devam etmesi piyasanın kamu kontrollü olarak tanımladığı kur politikasındaki sürdürülebilirliğinin sorgulanmasının ana nedeni olarak dikkat çekmeye devam etti.

Rezervlerin erimeye devam etmesiyle TCMB'nin swap hariç rezervleri de eksi 52 milyar dolara kadar gerilemiş durumda.

Etiketler
Türk Lirası Dolar