SGK maaşları ödeyebilecek mi? 'O para da kasada yok; süreci yönetemezsen sonucuna katlanırsın'

Karar yazarı İbrahim Kahveci, SGK'nın açık verdiğini aktardığı yazısında Hazine'de de aktarılması gereken kaynağın bulunmadığını hatırlattı. Kahveci, "Veriler fakirliğe mahkum olduğumuzu gösteriyor." diye yazdı.

SGK maaşları ödeyebilecek mi? 'O para da kasada yok; süreci yönetemezsen sonucuna katlanırsın'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon yüzde 61,14 olurken, bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu yüzde 142.63'e ulaştığını duyurdu. Ekonomik krizin etkileri sürerken maaş zamları yurttaşlar için yetersiz kaldı. Emekli bayram ikramiyelerinde ise beklenen müjde gelmedi.

İBRAHİM KAHVECİ: "KASADA PARA YOK"

AKP iktidarının ekonomi politikalarının Türkiye ekonomisinde yarattığı sorunların etkiler sürerken Karar yazarı İbrahim Kahveci, "La Kasada Para Yok" başlıklı yazısı ile Hazine'deki ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki (SGK) son durumu çarpıcı ifadelerle aktardı.

SGK'nın gelirlerinin azaldığını aktaran İbrahim Kahveci, "2021 yılının tamamında 440 milyar lira prim gelirine karşılık 406 milyar lira emekli maaş ödemelerine harcanmıştı. Dikkat ederseniz geçen yıl prim geliri emekli maaş ödemelerinin üzerinde gerçekleşti. Fakat sağlık gideri vs düşünce geçen yıl Hazine’den SGK’ya aktarılan tutar tam 252 milyar liraydı. Bu yıl ücretler fazla artmayınca prim geliri emekli maaş ödemelerini bile karşılamadı. Böylece yılın ilk iki ayında Hazine’den SGK’ya aktarılan kaynak tutarı 65,6 milyar liraya çoktan ulaştı bile." ifadeleriyle durumun vehametini yazdı.

Artan enflasyona rağmen emeklilere bayram ikramiyesinde artış olmadığını hatıtan Kahveci, bunun da kasada para olmaması ile bağlantılı olduğunu dile getirdiği yazısında "SGK verileri ne emekliye fazladan verecek paranın ne de ikramiye artışının olamayacağını gösteriyor. Diyeceksiniz ki, Hazine’den ödeme yapılsın. Zaten mevcut durumda bile Hazine’den 400 milyar liraya yakın aktarılması gereken bir kaynak söz konusu... İyi ama o para da kasada yok. O zaman ne olacak? Veriler fakirliğe mahkum olduğumuzu gösteriyor. Bu tercihi bizler yaptık ve sonucunda kasada para kalmadı. Süreci yönetemezsen sonucuna katlanırsın. Olan da zaten bu!" değerlendirmesinde bulundu.

İbrahim Kahveci'nin yazısında paylaştığı tablo ise şöyle oldu:

SGK maaşları ödeyebilecek mi? 'O para da kasada yok; süreci yönetemezsen sonucuna katlanırsın' - Resim : 1

İBRAİHM KAHVECİ'NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
İbrahim Kahveci Para