Bakan Yardımcısı, Meclis'te kur korumalı mevduat hesaplarını anlattı: Dua edin de tutsun!

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, kur korumalı TL mevduat hesaplarını anlatırken "Oynaklığa neden olan yatırımcı tipine bu oynaklığı azaltabilmek için başka bir yer gösteriyoruz. Hani, dua edin de bu ürün gerçekten tutsun" dedi.

Bakan Yardımcısı, Meclis'te kur korumalı mevduat hesaplarını anlattı: Dua edin de tutsun!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yaklaşık 14 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi.

‘‘En düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL olacak’’ sözleri ile duyurulan teklifle, kanunsuz olarak uygulanmaya başlanan kur korumalı mevduat hesaplarına da yasal altyapı sağlandı. Teklifin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri, gelecek hafta başlayacak.

Birgün gazetesinde yer alan habere göre iktidarın son torba yasa teklifi ile dövizden TL’ye geçenlere yönelik devlet destekli mevduat hesabı, tartışmalara neden oldu. HDP’li Garo Paylan, henüz yasa çıkmadan uygulanmaya başlayan düzenlemeye tepki gösterdi.

'KANUN ÇIKTIĞI AN KANUNU OLACAK'

1 TL’lik sembolik hesap açtığını ve sözleşmeyi aldığını ifade eden Paylan, kanunsuz uygulamaya karşı çıktı. AKP’li Uğur Aydemir ise kanun dışı uygulama hakkında, ‘‘Kanun çıktığı an kanuni olacak’’ savunmasını yaptı.

Kur korumalı mevduat hesabının dövizdeki yükselişi durdurup durdurmayacağı hakkındaki sorulara yanıt veren Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman ise tartışmalı ifadeler sarf etti.

'DUA EDİN DE BU ÜRÜN GERÇEKTEN TUTSUN, OYNAKLIK AZALSIN'

‘‘Gelişmekte olan ülke olarak, Türkiye için en büyük problem kurlardaki oynaklık’’ diyen Bakan Yardımcısı Zaman, yeni hesap türü için, ‘‘Bu üründe amacımız oynaklığı yok etmek. Oynaklığı nasıl yok edeceğiz? Şimdi, burada biraz da finansal davranış psikolojisi devreye giriyor. Oynaklığa neden olan bir yatırımcı tipi var. Biz bu yatırımcı tipine bu oynaklığı azaltabilmek için başka bir yer gösteriyoruz. Hani, dua edin de bu ürün gerçekten tutsun, oynaklık azalsın’’ dedi.

CHP’li Cavit Arı ise bu sözlere, ‘‘Duayı biz değil siz edin’’ yanıtını verdi.