Ekonominin geldiği nokta: Günde 5 defa değişen etiketler artık boş bırakılıyor...

Döviz kuruyla bağlantılı olarak her gün değişen fiyat etiketlerine yetişemeyen sadece alışveriş yapan vatandaşlar değil... Bilinen bir teknoloji mağazası, sürekli değişen fiyat etiketlerine 'çare'yi etiketleri kaldırmakta buldu.

Ekonominin geldiği nokta: Günde 5 defa değişen etiketler artık boş bırakılıyor...

2021 yılının sonuna yaklaşırken Türkiye'de günden güne eriyen Türk lirası ve yokuş aşağı giden ekonomi birçok sektörü vurdu. İthalata bağımlı Türkiye'de Dolar/TL kuru bir aşağı bir yukarı savrulurken, ithal ürünlerin fiyatının bir günü bir gününü tutmuyor.

Merkez Bankası'nın son üç Para Politikaları Kurulu toplantısında aldığı 4 puanlık faiz indirimi kararı dövizi uçurdu. Türkiye ekonomi tarihine 'Kara Salı' olarak geçen 23 Kasım'da Türk lirasında bir günlük değer kaybı yüzde 20'yi buldu. O günden bu yana da doların ateşi düşürülemedi. Dolar 13.5 seviyesinin altına inmiyor.

TÜİK'İN RAKAMLARI HALKIN HİSSETTİĞİ ENFLASYON RAKAMLARIYLA ÇELİŞİYOR

Merkez Bankası'nın doları aşağı çekmek için yaptığı hamlelere rağmen düşük faizde ısrar edilmesi piyasalarda olumsuz etki yaratmayı sürdürüyor. Dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye'de dolardaki bu hareketlilik neredeyse tüm ürünlere yansıyor. Bu noktada halkın hissettiği enflasyon rakamlarıyla TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının birbiriyle çeliştiğini de söylemeden geçmeyelim... Her hafta markete giden bir vatandaş, her seferinde daha yüksek fiyat etiketleriyle karşılaşıyor. Sokak röportajlarında konuşan vatandaşlar ve 'gerçekçi' ekonomistler hissedilen enflasyonun yüzde 50 seviyelerinde olduğuna dikkat çekerken, TÜİK'e göre tüketici fiyat endeksi kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3.51 arttı; yıllık artış ise yüzde 21.31.

TÜİK'e göre fiyatlar çok fazla değişmiyor ve artmıyor... Ancak marketlerde ve mağazalarda fiyatlar o kadar hızlı değişiyor ki, bunun için 'etiket değiştiren eleman' istihdam ediliyor. Önceki gün bütçe görüşmelerinde konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, medyaya yansıyan haberleri gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, "Bu beyefendiler ülkeyi öyle bir hale getirdiler ki... Artık marketlerde etiket değiştiren elemanlar istihdam ediliyor. Saat başı etiket değiştiren elemanlar istihdam ediliyor." ifadeleriyle durumun vahametini gözler önüne serdi.

Etiketlerin gün aşırı ve hatta gün içinde değişmesi, bazı market ve mağazalarda etiket değiştirmeye fırsat olmadığı için kasada fiyatı değişen ürünler artık vatandaşın 'yeni normal'i haline gelmiş gibi görünüyor.

"Etiket değiştiren eleman istihdamı" iddiasını doğrular nitelikte bir durum ise dün dikkatimizi çekiyor. Yol üzerindeki bir teknoloji mağazasına girdiğimizde raflardaki, askılardaki ürünlerin etiketlerinin olmadığını görüyoruz. Türkiye'nin birçok şehrinde onlarca mağazası bulunan firmadaki bu durumun nedenini sorduğumuzda, mağaza çalışanlarından "dolarla birlikte değişen fiyatlara yetişemiyoruz" yanıtını alıyoruz.

ÇÖZÜM: BOŞ ETİKET

Etiketlerin bazen günde 5 kere değiştiğini ve buna yetişemediklerini söyleyen mağaza çalışanı, bu duruma çare olarak 'boş etiket' çözümünün bulunduğunu söylüyor. Bilgisayar, televizyon, cep telefonu gibi büyük meblağlı ürünlerde etiketler yerinde duruyor ancak kulaklık, şarj aleti, hoparlör, mouse gibi daha düşük fiyatlı ürünlerde fiyat etiketleri yok...

Bu durumun online siparişlerde nasıl düzenlendiğini sorduğumuzda, internet sitesindeki fiyatların döviz kuruyla bağlantılı olarak otomatik olarak değiştiği ifade ediliyor.

Sürekli değişen fiyatlarda 'son durum' işte böyle; boş etiketler...

Etiketler
Teknoloji Döviz