Çavuşoğlu, Katarlı mevkidaşıyla düzenlediği basın toplantısında sitem etti: 'Para için gelmedik!'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed ile düzenlediği basın toplantısına Türkiye ekonomisi damga vurdu. Çavuşoğlu, "Katar'a Türkiye'ye para göndermesi için değil, ilişkilerimizi her anlamda geliştirmek için geldik" dedi.

Çavuşoğlu, Katarlı mevkidaşıyla düzenlediği basın toplantısında sitem etti: 'Para için gelmedik!'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın üç ayda toplam 400 baz puan faiz indirimine gitmesi, Türk lirasının yabancı paralar karşısında hızla erimesine neden oldu. Doların 13 liranın üzerine yerleşmesiyle Türk parasının eylül ayından bu yana değer kaybı yüzde 57'ye ulaştı.

Piyasaların yangın yerine döndüğü bu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetin Katar ziyaretinin amacı, 'ekonomik krizin etkilerini hafifletmek için yeni anlaşmaların imzalanması' olarak yorumlandı.

Bu konu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'nin Doha'da düzenlediği basın toplantısında da gündeme geldi.

ŞEYH MUHAMMED: TÜRKİYE'DEKİ KRİZ İNŞALLAH AŞILACAK

Reuters muhabirinin sırasıyla Şeyh Muhammed ve Çavuşoğlu'na yönelttiği "Katar, Türkiye'deki ekonomik kaosu aşması için nasıl katkıda bulunabilir?", "Türkiye'deki ekonomik kaosu aşması için Katar'a mali destek talep etmeye mi geldiniz?" soruları iki bakanı görüş ayrılığına düşürdü.

Anadolu Ajansı'nın (AA) canlı yayınında yansıyanlara göre ilk sözü alan Şeyh Muhammed, "Türk kardeşlerimizin alacakları önlemler bu krizin aşılmasını sağlayacak. Bizim Türkiye'yle olan ilişkilerimiz çok güçlüdür. Desteğimiz devam ediyor. Katar'ın Türkiye'deki yatırımları büyük ve bu yatırımların sonuçları olumludur. Ve biliyorsunuz ki, Katar'ın Türkiye'deki yatırımları eskiye dayalı ve yeni değildir, çok sağlam temellere dayalı. Bu kriz geçici bir krizdir ve inşallah aşılacak, böyle meydan okumalardan daha güçlü çıkarız" diye konuştu.

Katarlı bakanın 'Türkiye'nin yaşadığı ekonomik zorluklardan ortaya çıkacak fırsatları değerlendirmek istediklerini' söylemesi dikkat çekti.

ÇAVUŞOĞLU: ÖYLE BİR TABLO ÇİZDİNİZ Kİ, TÜRKİYE EKONOMİSİ TAMAMEN BİTMİŞ GİBİ

Katarlı mevkidaşının ardından sözü alan Çavuşoğlu, "Tamamen katılmadığımı söylemek isterim çünkü çok karamsar bir tablo çizdiniz" dedi. "Öyle bir tablo çizdiniz ki, Türkiye ekonomisi tamamen bitmiş tükenmiş gibi. Bu doğru değil, ekonomik göstergelere baktığınız zaman, Türkiye ekonomisinin büyümesi dünyada ilk sıralarda. Sadece OECD'de değil, dünyada ilk sıralarda. Ve uluslararası kuruşlar da bu büyüme oranlarını güncellediler" tepkisini gösterdi.

'SIKINTI, KURDAKİ DALGALANMA'

Çavuşoğlu, Türkiye'nin ekonomisinde düzelme görüleceğini belirterek şöyle devam etti:

"Diğer taraftan ihracata baktığımızda da keza öyle. Üretim kapasitesinin arttığını görüyoruz. Sizler de mutlaka görüyorsunuzdur. Burada sıkıntı ne? Kurdaki dalgalanma. Yani Türk lirasının dolar ve euro karşısında son zamanlarda yaşadığı değer kaybı. Bu bir realitedir. Böyle bir durum var. Diğer taraftan tabii enflasyon, faizler, bunların da hesaplaması. Bunu uzmanlarımız da Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çalışıyor. Kardeşim Muhammed'in de söylediği gibi bunlar geçici dalgalanmalardır. İstikrara kavuşturulacaktır. Bunun için de tedbirler alınıyor.

'BİRÇOK ÜLKENİN TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPMAK İSTEDİĞİNİ SİZLER DE GÖRÜYORSUNUZ'

Uzman arkadaşlarımız, ilgili arkadaşlarımız da çalışıyor. Önemli olan bu resmin tamamıdır. Buna da baktığımız zaman Türkiye ekonomisi geleceğe yönelik büyük ümitler veriyor. Daha doğrusu herkes için cazip hale geliyor. Birçok ülkenin Türkiye'ye yatırım yapmak istediğini sizler de görüyorsunuz. Sadece Merkez Bankası'na ya da borsaya para getirme değil, gerçek anlamda doğrudan yatırımdan bahsediyorum.

'KATAR'A PARA GÖNDERMESİ İÇİN DEĞİL, İLİŞKİLERİ HER ANLAMDA GELİŞTİRMEK İÇİN GELDİK'

Biz bugün Katar'a, herhangi spesifik olarak Türkiye'ye para göndermesi için değil, ilişkilerimizi her anlamda geliştirmek için geldik. Zaten, swap anlaşması da kendi aramızda var."

TRT YAYINI KESTİ

Öte yandan Reuters muhabirinin bahsi geçen sorusu sonrası TRT, Şeyh Muhammed'in yanıtını tamamlamasını beklemeden yayından çıktı.

Etiketler
Katar Para Türkiye Türkiye ekonomisi