Asgari ücret için kritik toplantı başladı: 'Ekonomideki dalgalanmaya karşı emeği koruyacağız'

Asgari ücret görüşmeleri, etkisini günden güne artıran hayat pahalılığının gölgesinde başladı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, "Ekonomideki dalgalanmaya karşı emeği koruyacağız" dedi.

Asgari ücret için kritik toplantı başladı: 'Ekonomideki dalgalanmaya karşı emeği koruyacağız'

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda ilk toplantısını yaptı. Toplantıya işçileri temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ve işverenleri temsilen TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç katıldı.

Bakan Bilgin, komisyonun ilk toplantısında asgari ücret tartışmalarına değinerek, "Türkiye'de asgari ücret alan yaklaşık 6 milyon civarında işçi var emekçi var. Ekonomideki dalgalanmaya karşı emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Çok sayıda işverenle görüştüklerini belirten Bakan Bilgin, "Bir önceki yılla karşılaştırıldığı zaman önümüzdeki seneyi nasıl değerleniyorsunuz?" sorusunu yönelttiklerini söyledi. Bakan Bilgin'in aktarımına göre; işverenkerin yüzde 51'i herhangi bir değişiklik beklemezken, yüzde 11'lik kısmın karamsar yaklaştı.

'İŞVERENLERİN YÜZDE 33'Ü MİNİMUM 3 BİN 500 TL DEDİ'

Bakan Bilgin, "İşverenlerin asgari ücretin yüzde 33.9'unun 3 bin 500 ile 3 bin 700 arasında olması gerektiği şeklinde bir kanaate sahip olduklarını gördük" dedi.

TÜRK-İŞ: ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMASIN

Bilgin'in ardından sözü, Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat aldı. Irgat, asgari ücretten vergi alınmaması talebini dile getirdi. Irgat, "Türk lirasının değer kaybetmesini üzüntüyle karşılıyoruz. 2022 yılında asgari ücretle ilgili umutların boşa çıkmayacağı bir toplantı olacağını bekliyoruz" dedi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise Türkiye'de ve dünyada değişen ekonomik dinamikler olduğunu belirterek, tüm sektörlerin bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.

TİSK: TÜM ÜCRETLERDEKİ VERGİ KADEMELİ OLARAK AZALTILSIN

"Asgari ücret ile medyal ücretler arasındaki farkın hızla kapanması, işgücü piyasalarımızdaki dengeleri olumsuz etkilemektedir. Kayıt dışı istihdamın da yüzzde 30'lara yükseldiğini görmekteyiz" diyen Koç, asgari ücret tespitinde kayıt dışılığın dikkate alınmasını, istihdamın korunması sağlayan asgari ücret teşvikinin 2022 yılında da devam etmesini, istihdamı koruyacak adımlar atılmasını, başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin kademeli olarak azaltılmasını talep etti. Koç, vergi konusunda Bakan Bilgin ile mutabık kaldıklarını dile getirdi.

Vedat Bilgin, TİSK ve Türk-İş'e olumlu yaklaşımlarından dolayı teşekkür etti.

Etiketler
Asgari Ücret Vedat Bilgin