Türkiye'nin CDS primi 500 puanı aştı

Dünya piyasaları ve Türkiye haftaya değişik ters rüzgarların etkisiyle ekside başlıyor. Omicron varyantı belki öldürücü değil, ama hükümetler çok kaygılı.

Türkiye'nin CDS primi 500 puanı aştı

Japonya yabancı girişlerini yasakladı. Asya borsaları 2ci işlem gününde büyük kayıplarla kapanıyor. Fakat, vadeli işlemler Avrupa borsalarında güçlü bir yükseliş fiyatlıyor.

Paraanaliz'in haberine göre; Dolar/TL günü 12.40-42’den açarken, henüz kamudan müdahale haberi yok. Türkiye CDS’leri ve Eurobondlarında satışlar rapor ediliyor.

QNB FİNANSBANK'TAN DEĞERLENDİRME

QNB Finansbank piyasalarda havayı şöyle değerlendirdi:

COVID-19 Omicron varyantına dair haber akışı küresel piyasalarda risk iştahında bozulmaya sebep oldu. ABD’de S&P 500 endeksi Cuma günü %2.3 oranında azaldı.

Oynaklık göstergesi VIX endeksi sert şekilde artarak 28.6 oldu. 10 yıllık ABD tahvil faizi riskten kaçışla beraber %1.50’nin altına kadar geriledikten sonra %1.54 seviyelerine geldi. Tahvil faizindeki düşüşle beraber dolar zayıflarken, Cuma 1.13 seviyesinin üzerine kadar yükselen EUR/USD bu sabah 1.1275 seviyelerinde güne başladı.

Brent petrol fiyatı 73 dolara kadar indikten sonra biraz toparlanarak 75 dolar civarına geldi. Ons altın fiyatı yatay bir eksende dalgalandıktan sonra 1795 dolar seviyesinin civarında kaldı. Omicron varyantına bağlı endişelerle birlikte, Asya-Pasifik bölgesi hisse senedi endeksleri bugün de düşüş kaydetti.

USD/TL kurunda oynaklık tekrar yükselirken, kur Cuma 12.60 seviyesini gördükten sonra bu sabah 12.44 seviyelerinde başladı. 5 yıllık Türkiye CDS primi Cuma 27 baz puan artarak 503 baz puan oldu. 2 yıllık tahvil faizi ise %20.78’e yükseldi.

IKON MENKUL DEĞERLER, HAFTANIN ÖNEMLİ VERİLERİNİ SIRALADI

Güney Afrika’da tespit edilen Korona virüsün yeni varyantına ilişkin endişelerle geçtiğimiz haftanın son işlem gününü global hisse senedi piyasaları sert düşüşle kapatmıştı. Alman DAX30 vadeli endeksi, Dow Jones vadeli endeksi, S&P500 ve Nasdaq endeksleri son ayların en sert günlük mum kapanışını gerçekleştirirken Dolar endeksi Cuma günü hafta içerisindeki kazançlarını silerek haftayı ekside kapatmıştı. Yeni haftanın ilk fiyatlamalarına baktığımızda ABD vadeli borsa endeksleri ve petrolde tepki yükselişleri görülmekte.

*Bu hafta ise korona virüsün yeni varyantının global piyasalara olan olası etkileri takip edilemeye devam edilecek, ekonomik takvimde ise; Yurt içinde GSYH ve enflasyon, yurt dışında Satın Alma Yöneticileri Endeksleri(PMI), ABD tarım dışı istihdam yakından izlenecek. ABD Tarım dışı istihdam Ekim ayında 531 bin artarken, işsizlik oranı yüzde 4,6 olarak açıklanmıştı. Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı istihdamın kasım ayında 550 bin artması bekleniyor.

*Petrol cephesinde ise Perşembe günü bakanlar düzeyinde gerçekleştirilecek olan OPEC+ toplantısı izlenecek.

CDS PRİMİ NEDİR?

CDS primi ekonomide yer alan terimlerden biri olarak yatırım yapan kişinin kazancının güvence altına alınmasını sağlayan bir araç olarak ifade edilmektedir. CDS şirketler tarafından kişi yada kurumların borçlarını ödeyememeleri durumunda iflas etmelerini önlemek amacıyla alacaklıya, alacaklarını garanti ettiren bir sözleşme sunmaktadır. Bu sözleşmelerde belirtilen fiyatlar CDS primleri olarak belirtilmektedir. Ülkelerin CDS primleri ne kadar yüksek ise borçlanma maliyetleri de aynı oranda yüksek olmaktadır.

CDS PRİMİ KAÇ OLMALIDIR?

CDS prim oranları ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile ilgili olmaktadır. Bu primlerin yüksek olduğu ülkelerde yer alan kurumlar borçlanma yapabilmek için daha fazla maliyetleri ödemek zorunda kalmaktadırlar. Alacaklı durumda olan kişi ya da kurum kredinin geri ödenmeme riskine karşılık olarak verdiği borcu sigorta ettirmektedir. Ülkelerin CDS primleri finansal güven göz önünde tutularak serbest piyasalar tarafından belirlenmektedir.

Etiketler
CDS Türkiye