TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan: Hukukun üstünlüğü sağlanmalı, kuvvetler ayrılığı güçlendirilmeli

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve kuvvetler ayrılığının güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Özilhan, 'daha az merkeziyetçi ve etkin bir kamu yönetimi anlayışının yerleşik hale getirilmesi' gerektiğini söyledi.

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan: Hukukun üstünlüğü sağlanmalı, kuvvetler ayrılığı güçlendirilmeli

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, konsey toplantısında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin modernleşme sürecinde laikliğin adeta Türkiye'nin ve demokrasinin çimentosu olduğunu belirten Özilhan, "100 yıl önce cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ve arkadaşlarının modern dünyanın üyesi olmak doğrultusunda atmış oldukları geri dönülemez kararlı adımda en önemli ilke laikliktir. 100 yıl boyunca ayakta dimdik durmamızı sağlayan bu ilke önümüzdeki 100 yıl içinde de özlemlerimizi gerçekleştirmemizin en büyük teminatı olacaktır" diye konuştu.

Özilhan, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede, çalışmalarının kurumlar başlığı altında yer verilen 3 öneriyi çok önemsiyorum.

1) Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının sağlanması çerçevesinde devletin tüm işlemleride hukukla bağlı olması ve etkin hak arama özgürlüğünün güvence altında olması.

2) Çoğulcu ve katılımcı demokrasinin güçlendirilmesi, bütün vatandaşlar için tüm hak ve özgürlük alanlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi standartlarında geliştirilmesi. Siyasette ötekileştirme, ayrımcılık ve nefret söylemleriyle mücadele edilmesi.

3) Kuvvetler ayrılığını güçlendirmek için denge ve denetleme mekanizmalarıyla yargısal denetimin güçlendirilmesi, şeffaf, hesap verebilir, daha az merkeziyetçi ve etkin bir kamu yönetimi anlayışının yerleşik hale getirilmesi. Bu adımları atabilmek, geleceği hep beraber inşa edebilmenin temelini oluşturacaktır."

Etiketler
Tuncay Özilhan Ağrı TÜSİAD