'Bakan Elvan gelişmelerden rahatsız' iddiası: Külliye’nin harcamalara giderek daha fazla müdahil olduğu konuşuluyor

T24 yazarı Barış Soydan, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'la ilgili olarak "Ekonomi yönetimindeki gelişmelerden rahatsız olduğunu ben de duydum" dedi. Soydan, "Külliye’nin harcamalara giderek daha fazla müdahil olduğu konuşuluyor" ifadesini kullandı.

'Bakan Elvan gelişmelerden rahatsız' iddiası: Külliye’nin harcamalara giderek daha fazla müdahil olduğu konuşuluyor

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın istifa etmek istediğine dair iddia gündemdeki yerini korurken, bu konuda bir değerlendirme de T24 yazarı Barış Soydan'dan geldi.

Elvan'ın ekonomi yönetimindeki gelişmelerden rahatsız olduğunu kendisinin de duyduğunu belirten Soydan, "Denilene göre bu rahatsızlık, Merkez Bankası’ndaki görevden almalardan önce başlamış" ifadesini kullandı. Soydan, şöyle devam etti:

"Son dönemde Elvan’ın bazı bakanlıkların harcamaları üzerindeki kontrolünü yitirmeye başladığı, Külliye’nin harcamalara giderek daha fazla müdahil olduğu konuşuluyor. Örneğin şehir hastanelerinin ödemeleri konusunda gerilim yaşandığı iddia ediliyor.

'Her seferinde yukarıdan talimat geliyor ve bakanlıkların talepleri yerine getiriliyor' diyor bir kaynağım. Başka bakanlıklarda da Hazine Maliye’yi bypass edip işleri Külliye’den yürütme eğiliminin arttığı söyleniyor."

İstifa iddiasına da değinen Soydan, bir kaynağına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndaki (TCMB) değişikliklerden Bakan Elvan'ın haberinin olup olmadığını sorduğunu söyledi. Soydan, şu yanıtı aldığını aktardı:

"Değişiklikleri biliyordu, ABD’ye gidişi de muhtemelen o gündemde burada olmamak içindi" dedi. Bilemiyorum… Fakat şu açık: O toplantılarda farklı düzeyde bir temsil mümkündü. Hatta öğrendiğime göre bazı toplantılara uzaktan katılım da mümkünmüş."

NE OLMUŞTU?

İlk olarak Oda TV tarafından gündeme getirilen iddiada 'Elvan'ın Merkez Bankası bürokratlarının kendisinden habersiz görevden alınmasına sinirlendiği' ileri sürülmüştü.

Ankara kulislerine dayandırılan haberde, "ABD’deki Bakan Elvan’ın Türkiye dönüşünde istifa etmek istediği konuşulması dikkat çekti" ifadesine yer verilmişti.

LÜTFİ ELVAN KİMDİR?

2007'de düzenlenen genel seçimlerde AKP Karaman Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) giren Elvan, 2007-2011 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını üstlendi.

2011’de tekrar Karaman Milletvekili seçildi. 2011-2013 yılları arasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Türkiye Temsilciliği görevlerini yürüttü.

26 Aralık 2013'te yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen Binali Yıldırım’dan boşalan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na getirildi.

Elvan, Kasım 2015’teki seçimler sonrası dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan seçim hükümetinde Reform ve Yatırımlardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak yer aldı. Aynı zamanda bu görevde yer alan ilk başbakan yardımcısı oldu.

Davutoğlu'nun istifasının ardından Binali Yıldırım tarafından 24 Mayıs 2016’da kurulan 65. Hükümet’te Kalkınma Bakanlığı görevini üstlendi.

2018’de AK Parti Mersin Milletvekili olarak seçildi. Selefi Berat Albayrak’ın kişisel Instagram hesabında yayınladığı istifa mesajının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atandı.

Etiketler
Lütfi Elvan Hazine ve Maliye Bakanı