Alaattin Aktaş: 'Faiz sebep enflasyon neticedir' görüşünün gereği yerine getirilse herkes döviz almaya koşardı

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Yıllardır söylenegelen 'Faiz sebep enflasyon neticedir' görüşünün gereği yerine getirilse, herkes döviz ve altın almaya koşar, dolar bir anda 30-40-50 liraya ya da daha yukarıya giderdi." yorumunu yaptı.

Alaattin Aktaş: 'Faiz sebep enflasyon neticedir' görüşünün gereği yerine getirilse herkes döviz almaya koşardı

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Yıllardır söylenegelen 'Faiz sebep enflasyon neticedir' görüşünün gereği yerine getirilse ve faiz yüzde 10'a, 5'e, hele hele yüzde 1'e indirilse ne mi olurdu?" diyerek "Herkes döviz ve altın almaya koşar, dolar bir anda 30-40-50 liraya ya da daha yukarıya giderdi. Faiz indirilince gerileyeceği sanılan enflasyon tam tersine tırmanışa geçer; üç, hatta dört haneli düzeye çıkardı" değerlendirmesini yaptı.

Aktaş, faizin mevcut koşullarda düşük seviyelere çekildiğinde ekonomi üzerine yapacağı etkiyi yazısında şöyle aktardı:

"Yıllık enflasyonumuz kaç, yüzde 19’un üstünde. Üretici enflasyonu ise yüzde 40'tan da fazla. Merkez Bankası faizi yüzde 1’e indiriyormuş ya, diyelim bankalar da mevduat faizini yüzde 2’ye çekti. Bir yıl sonrası için enflasyon ne bekleniyor; çok daha yüksek olur ama varsayalım yüzde 10. Düşünün, elinizde 100 liranız var, bu para bankada durursa bir yıl sonra 102 lira olacak, ama şimdi 100 liraya alabileceğiniz bir eşyanın fiyatı ortalama 110 liraya çıkacak. Paranızı bankada tutar mısınız?

Bugün bırakın herkesi, hesap sahiplerinin yalnızca yüzde 1’i bile gitse bankalar para ödeyemez hale gelir.

Bankacılık sisteminde 8 Ekim itibarıyla yaklaşık 1.8 trilyon lira mevduat var. Bunun yüzde 1’i 18 milyar yapar. Bu tutara döviz hesapları dahil değil. Yani mevduatın yüzde 1’i bile 18 milyar

Yine 8 Ekim verisi, toplam kağıt ve demir para tutarı 228 milyar lira. Bu tutarın 16 milyarı da banka kasalarında. Yani bakın, mevduat 1.8 trilyon, bankaların kasasında bunun yüzde 1’i bile yok. Bankalara mevduat sahiplerinin yalnızca yüzde 1’i gitse, para da bankalarda düzenli dağılmış olsa ve her gelene ödeme yapılsa, sona kalanlar alacak para bulamaz"

Etiketler
Altın Enflasyon Faiz Dünya Gazetesi Döviz