İbrahim Kahveci: Cumhurbaşkanı sistemi ile geldiğimiz nokta; aç kalın ama davamız zarar görmesin

Karar yazarı İbrahim Kahveci, AKP'li eski vekil Hüsniye Erdoğan'ın KYK yurdunda yemek porsiyonlarının küçülmesiyle ilgili soruya “Peygamber Efendimiz de mideyi boş bırakın der" yorumunu yapmasını köşesine taşıdı.

İbrahim Kahveci: Cumhurbaşkanı sistemi ile geldiğimiz nokta; aç kalın ama davamız zarar görmesin

İbrahim Kahveci, "Cumhurbaşkanı Sistemi ile geldiğimiz nokta; aç kalın, porsiyonları küçültün, karanlıkta kalın ve sakın hasta olmayın. Davamız zarar görmesin.... Bir de müteahhitlerin cebini doldurun." değerlendirmesini yaptı.

Kahveci'nin bugünkü yazısı şöyle:

AK Partili vekil KYK yurtlarında yemek porsiyonlarının küçüldüğü şikayetleri üzerine, “Peygamber efendimiz de midenizi tamamen doldurmayın diyor” açıklamasında bulundu.

Henüz gelişme çağında olan ve iyi beslenmesi gereken öğrencilere diyoruz bunu. Biraz aç kalsalar ne olur ki... Açlık aynı zamanda sağlıklı beslenmedir.

Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’da ifade etmişti. “Porsiyonları küçültün” tavsiyesinde bulunmuştu.

Kısaca;

Porsiyonları küçültün

Mideyi biraz boş bırakın

***

Ülkemin insanlarına porsiyonları küçültün, midenin bir kısmını boş bırakın diyoruz ama acaba iktidar Hazine garantili müteahhitlere nasıl yaklaşıyor.

Kuzey Marmara Otoyolu Kurtköy-Akyazı kısmı yapım+işletim süresi 6 yıl 9 ay 12 gün ile ihaleyi kazanan Cengiz&Limak Konsorsiyumuna verildi. Firmalar bu süre içinde o yolu yapacak ve işletecekler...

Kuzey Marmara Otoyolunun Havalimanı-Kınalı bölümü de 7 yıl 9 ay 12 gün yapım+işletim süresi olarak Kolin&Kalyon Konsorsiyumuna verildi.

Bu ihalelerde yıllık hazine garantisi bellidir. Firmalar süre üzerinden ihaleye giriyor. En kısa süreyi veren ihaleyi alıyor.

Ne tesadüf ki, Anadolu yakasındaki kısmı Cengiz&Limak ve Avrupa yakasındaki kısmı da Kolin&Kalyon kazanmış. Orta kısım yani 3. Köprünün de olduğu Boğaz Bölümü de IC İçtaş (İbrahim Çeçen Yatırım Holding) 10 yıl 2 ay 20 günle kazanıyor.

Şimdi olayı söyleyelim: 3. Köprü olsun, Kurtköy-Akyazı kısmı olsun, Havalimanı-Kınalı Bölümü olsun bütün buraların ihale sürelerine göre 2023 yılında yapım+işletim süresi dolarak devlete terk edilmesi gerekiyor. Yani firmalar buraları yaptı ve işleterek Hazine garantili paralarını aldı ve 2023’de artık devletin olacak.

Ama o da ne?

AK Parti firmalara diyor ki “Siz buraları 6-7 yıl daha işletin.”

Nasıl yani...

Hani 1. ve 2. Boğaz Köprülerini şimdi alın burayı işletin demek gibi... İşletin demek “Buraların paraları ile 6-7 yıl daha cebinizi doldurun” demek.

Sadece Kurtköy-Akyazı kısmı için devletten ve milletten çıkacak ek para 4 milyar dolar civarı. 3. Köprüde ise 4,8 milyar dolar fazladan para demek...

Kimin parasını kime veriyorsunuz? Yani Milletin parasını Cengiz’e, Limak’a,Kolin’e, Kalyon’a IC İçtaş’a veriyorsunuz demektir.

Oysa KYK yurtlarındaki öğrencilerin porsiyonlarını küçültüp, midelerinin bir kısmını boş bıraktırırken.

Müteahhitlerin cepleri dolarken ve millet aç kalırken.

KARANLIK BAŞLIYOR

Kimileri etrafında duyuyor belki. Bakım-onarım nedeniyle elektrikler sık sık kesiliyor. Kimileri de bu kesintileri yaşıyor.

Evet, gezici kesintiler yaz aylarında başladı ve artarak devam ediyor. Gezici kesinti dediğimiz şu: Tüketimin yüksek olduğu bazı zaman dilimlerinde ülkemizin bazı bölgelerinde elektrikler kesiliyor. Bu kesinti sürekli gezdirilerek dikkat çekilmesin isteniyor.

Elektrikler neden kesiliyor? Çünkü sistem kilitlendi.

EPİAŞ MW fiyatı (ekim 01-15) 611,18 kuruş. Ama konut satış fiyatı 917,23 kuruş.

EPİAŞ üretici fiyatına iletim bedeli (TEİAŞ) ve dağıtım bedeli (Özelleşen şirketler) ekleniyor. Bunlara bir de çift haneli kayıp/kaçak bedeli de eklenip üzerine de vergi yükleniyor.

Kısaca üreticide elektrik fiyatı, tıpkı tarlada domates ve rafta domates fiyatı gibi katlanarak gidiyor. Üretici fiyatının 2 katını aşan bir tüketici fiyatı dengesi var. Ama şu anda bu denge yüzde 50’lere düşmüş durumda. Yani aracılar ve dağıtıcılar adeta bitti.

Ya da şöyle kısaca ifade edeyim: Elektrik sektörü kur ve buna bağlı maliyet artışından dolayı adeta kilitlendi. Ya zam gelecek ya da karanlık oranı artacak.

Bu konuya devam edeceğiz.

SAKIN HASTALANMAYIN

Sağlık Bakanı sürekli aşı olun diyor. Geçen hafta sosyal medyada iki konu ilk sıradaydı: Aşı randevusu alınamıyor. İkinci gündem ise Dr. randevuları da alınamıyor.

Önceki hafta okuldan dolayı virüs şüphesiyle lise öğrencisi devlet hastanesine test olmaya gidiyor. Sırada 350 kişi var. Gece hastanede kuyruk için yatsa bile ertesi günü sıra zor gelir.

Ne olacak bu kuyruklar?

Mecburen özel hastaneye gidiliyor.

Şu sıralar Dr. randevusu 4 ay sonraya veriliyor. Yaşarsanız tabii... Yaşamaz iseniz açılan onca ilahiyat okulu ne iş yapar ki? Tam da bu günler için o okullar açılmadı mı?

Özet: Cumhurbaşkanı Sistemi ile geldiğimiz nokta;

Aç kalın, porsiyonları küçültün, karanlıkta kalın ve sakın hasta olmayın. Davamız zarar görmesin.... Bir de müteahhitlerin cebini doldurun.

Etiketler
İbrahim Kalın İbrahim Kahveci Zarar