Kritik toplantı bugün: Ekonomistler TCMB faiz kararı beklentisini açıkladı

Günlerdir piyasaların kilitlendiği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun eylül ayı toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ekonomistler beklentilerini açıkladı.

Kritik toplantı bugün: Ekonomistler TCMB faiz kararı beklentisini açıkladı

Günlerdir piyasaların kilitlendiği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun eylül ayı toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ekonomistler beklentilerini açıkladı.

Garanti BBVA Türkiye Başekonomisti Seda Güler Mert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TCMB'nin sözlü yönlendirme konusundaki söylem değişikliğinden sonra bu ayki toplantının öneminin arttığını vurguladı.

Her ne kadar çekirdek enflasyon göstergelerine vurgu yapılıyor olsa da Türkiye ekonomisi için geçmişe dönük fiyatlama davranışlarından dolayı manşet enflasyonun öneminin büyük olduğunu ifade eden Mert, şunları kaydetti:

"Bu yaklaşımla erken bir faiz indirimi, beklentileri olumsuz etkilemeye devam edebilir. Dolayısıyla global koşulların bizim gibi ülkeleri zorlamaya başlayacağı bu yeni dönemde, enflasyon üzerindeki riskleri düşündüğümüzde, biz hala temkinli kalınacağını ve yılın son 2 ayında kademeli bir faiz indirimi olabileceğini düşünüyoruz. Yıl sonu politika faizi beklentimiz yüzde 18."

MERKEZ BANKASI YÖNETİMİ ERDOĞAN'I İKNA EDEBİLECEK Mİ BİLMİYORUZ

Cumhuriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, bugün kaleme aldığı yazısında "Merkez Bankası yönetimi Erdoğan'ı ikna edebilecek mi bilmiyoruz" değerlendirmesini yaptı. Sağlam'ın konuyla ilgili sözleri şöyle oldu:

Merkez Bankası yönetimi eğer durumu idare etmek yolunu seçerse; o zaman bu ayki toplantıyı pas geçerek, kasım veya aralık ayında indirimin başlayacağı işaretini verir. Piyasalar bugün indirim olmasa bile açıklanacak metni dikkatle inceleyecek. Eğer söylemde yapılacak değişikliklerle ekimde faiz indirimi sinyali verilirse, piyasalar buna da tepki gösterebilir.

Merkez Bankası yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ikna edebilecek mi bilmiyoruz. Bildiğimiz şu ki faiz indirim kararı verilirse, Başkan Kavcıoğlu koltuğunu korur ama piyasaları tutmak pek mümkün olmayabilir.

"TCMB'NİN POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 19'DA SABİT BIRAKACAĞINI ÖNGÖRÜYORUM"

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys de TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun "çekirdek enflasyonun öneminin arttığına" dair ifadelerinin en azından bazı piyasa izleyicilerini, "Banka'nın bu ay mümkün olduğunca çabuk faiz indirimine gideceğine" inandırdığını söyledi.

"TCMB Başkanı Kavcıoğlu, 'özellikle pandemi nedeniyle ortaya çıkan olağanüstü koşullar çekirdek enflasyon göstergelerinin önemini artırıyor' diyerek haklı olabilir" diyen Matys, TCMB'nin politika faizini yüzde 19'da sabit bırakacağı öngörüsünde bulundu.

Matys, enflasyonun yüzde 19,25'e çıktıktan sonra para politikasında gevşeme döngüsüne gitmenin yanlış bir adım olabileceğini söyledi.

"TCMB'NİN VURGUSU ÇEKİRDEK ENFLASYONA KAYDI"

Societe Generale Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen ise politika yapıcıların "politika faizinin gerçekleşen ve öngörülen enflasyon seviyelerinin üzerinde olacağına" dair tutumunu bıraktığını kaydetti.

TCMB'nin vurgusunun çekirdek enflasyona kaydığını belirten Kalen, politika faizinin yıl sonuna kadar yüzde 19 seviyesinde kalabileceğini aktardı.

"EKİM AYINDA POLİTİKA FAİZİNDE İNDİRİM OLABİLİR"

TD Securities Gelişen Piyasalar Strateji Başkanı Cristian Maggio, TCMB'nin bu ayki toplantısında değişikliğe gitmeyebileceğini, ekim ayında politika faizinde indirim olabileceğini söyledi.

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

Etiketler
Merkez Bankası Faiz Para