Borç batağında olan ÇAYKUR toplama işçiyle faaliyeti sürdürüyor!

ÇAYKUR, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki fabrikalardan iş gücü ihtiyacı olan fabrikaya işçi görevlendirme talebinde bulundu.

Borç batağında olan ÇAYKUR toplama işçiyle faaliyeti sürdürüyor!

Varlık Fonu’na devredilmesinin ardından sürekli zarar açıklayan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), tasarruf olarak tanıtım ve reklam giderlerinden kısmak yerine iş gücü ihtiyacından kıstı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki fabrikalardan iş gücü ihtiyacı olan fabrikaya işçi görevlendirme talebinde bulundu.

Birgün'de yer alan habere göre, ÇAYKUR personel daire başkanlığı, çay fabrikalarına Rize’nin İyidere ilçesinde bulunan 100. Yıl Çay Paketleme Fabrikası’na işgücü temini konulu bir yazı gönderdi. Yazıda fabrikanın yeni yerleşkesinde emeklilik nedeniyle işten ayrılışların olacağı ve geçici işçilerden 180 hizmet gününü tamamlayanların iş akdinin askıya alınması nedeniyle üretimde aksaklıklar meydana gelebileceği belirtildi.

Üretimde yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçilmesi için fabrikada işçi ihtiyacının açığa çıktığı duyuruldu. Ancak yeni işçi istihdam etmek yerine bölgedeki fabrikalardan geçici işçi talebinde bulunuldu. Belirlenen geçici işçilerin ilk etapta geçici görevli olarak işe başlatılacağı daha sonra nakil edileceği bildirildi.

Buna göre çevre illerdeki fabrikalarda çalışan mevsimlik işçilerden oluşan toplamda 141 işçi, Rize’nin çıkışındaki paketleme fabrikasında görevlendirilecek. Fabrikaya Artvin Hopa’dan 5, Rize Pazar’dan ise 7 işçi talep edildi. Öncelikli olarak isteklilerin gönderilmesinin talep edildiği yazıda istekli çıkmaması durumunda kura çekilmesi gerektiği belirtildi. Söz konusu işçilerin görevlendirme ile gideceği yeni fabrikaya ulaşımlarının nasıl yapılacağı ise belirtilmedi.

Öte yandan 2017 yılından bu yanan zarar eden ÇAYKUR, Ayasofya için özel çay üretti. Ayasofya adını taşıyan çaya ilişkin konuşan ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, söz konusu çayı gelecek günlerde piyasaya çıkartmaya hazırlandıklarını söyledi.

Turizm destinasyon alanları ve marka yerlerin isimlerini alan çaylar üretileceğini belirten Alim, "Bunların arasında sırasıyla Ovit, Ayder, Trabzon Uzungöl, Erzurum Palandöken, Artvin Kafkasör, Kemalpaşa Elekaltı, Tirebolu Elekaltı, İstanbul Ayasofya, Farabi ve Keyif çayları var" dedi.

ÇAYKUR, finansman açığını bankalardan çektiği kredilerle kapatmaya çalışan ÇAYKUR’un bir yılda borçları 690 milyon TL daha arttı. 2020 sonu itibarıyla ÇAYKUR’un çeşitli bankalara 4,2 milyar lira kredi borcu, 28,6 milyon TL ticari borcu, 47,2 milyon lira da diğer borçları bulunuyor.

Kurumun 28 milyon liralık ticari borçları içinde en büyük pay 22,8 milyon lira ile DİDİ isimli soğuk çaydan kaynaklanıyor. Büyük reklam ve tanıtım harcamalarına karşın kurum için batağa dönüşen soğuk çay nedeniyle satıcılara olan borç her yıl katlanarak büyüyor.

Etiketler
Karadeniz Çaykur