Erdoğan ve Merkez Bankası'ndan bir haftada iki farklı açıklama

Erdoğan ve Merkez Bankası tarafından yapılan faiz açıklamalarının birbirinin zıttı olması dikkat çekti.

Erdoğan ve Merkez Bankası'ndan bir haftada iki farklı açıklama

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan henüz 6 gün önce “Asıl iş faizi düşürmek suretiyle enflasyonu düşürmektir” açıklaması yaptı.

Birgün'den Ozan Gündoğnu'nun haberine göre; Dün ise Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. PPK, yüzde 17 olan politika faizine dokunmadı, “sıkı para politikasına devam” dedi.

Erdoğan enflasyonun düşürülmesi için faizler düşmeli derken, Merkez Bankası faizi düşürmemesinin gerekçesinin enflasyon olduğunu açıkladı. 1 hafta arayla hükümetin başı ile Merkez Bankası arasında birbirinden farklı iki açıklama geldi.

***

Faiz ne kadar düşerse enflasyon da o kadar düşer

“Asıl iş, faizi düşürmek suretiyle enflasyonu aşağı çekmektir. Bunun bir numaralı enflasyonla mücadelede altyapısını faiz oluşturuyor. Faiz enflasyonla doğru orantılıdır. Ne kadar aşağı çekerseniz o da aşağı gelir çünkü biz bunu yaşadık.”

15 Ocak 2021, Tayyip Erdoğan

***

Enflasyon düşmeden faizi düşüremeyiz

“2021 yılsonu tahmin hedefini dikkate alarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülmesine karar vermiştir.”

21 Ocak 2021, Merkez Bankası enflasyon açıklaması

Etiketler
Faiz Merkez Bankası