TEMSAN tartışmalı 'ihalesiz' işlerden vazgeçmiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı TEMSAN, kamu kurumlarından aldığı işlerin bir kısmını özel şirketlere ihalesiz verme geleneğini 2019’da da sürdürdü.

TEMSAN tartışmalı 'ihalesiz' işlerden vazgeçmiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı TEMSAN, kamu kurumlarından aldığı işlerin bir kısmını özel şirketlere ihalesiz verme geleneğini 2019’da da sürdürdü.

Birgün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre, tartışmalı atamalar ile de gündeme gelen TEMSAN’ın, 2018 yılında olduğu gibi 2019 yılında da Kamu İhale Kanunu’na aykırı şekilde iş dağıttığı tespit edildi.

Sayıştay, Kamu İktisadi Teşebbüsleri’ne (KİT) ilişkin 2019 yılı denetimleri kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı TEMSAN’ın mali hesaplarını masaya yatırdı.

Sayıştay’ın 2018 denetimlerinde belirlenen, “İhalesiz iş” konusunun sürdürüldüğü görüldü. Denetçiler, idarenin Kamu İhale Kanunu’nun, “İstisna” maddesi kapsamında EÜAŞ, TEİAŞ, TTK ve BOTAŞ’ tan çeşitli mal ve hizmet temini işleri aldığını, bu işlerin bir kısmının şirketin üretim imkanlarıyla gerçekleştirildiğini ancak bir kısmının da yüklenicilerle sözleşme imzalanarak ihalesiz olarak dışarıdan temin edildiğini ortaya koydu.

KENDİ İMKÂNLARINIZLA KARŞILAYIN

Denetçiler, istisna kapsamında TEMSAN’a sağlanan işlerin öncelikle şirket imkanlarıyla karşılaması gerektiğini belirtti. Dışarıdan sağlanacak her türlü mal ve hizmet alım işleri için ise “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu” ya da kuruluşun kendi Satın Alma ve İhale Yönetmeliği hükümlerine göre ihale edilerek karşılanması konusunda TEMSAN’a uyarıda bulunuldu. TEMSAN, 2018’de de 19 işin 17’sini, “Makam oluru” ya da doğrudan sözleşme imzalayarak şirketlere ihalesiz olarak vermişti.

TEMSAN’ın, üretim imkanlarının geliştirilememesi de Sayıştay denetimlerine takıldı. İncelemeler ile şirket bünyesinde yer alan işletme müdürlükleri ve fabrikalarda, kuruluş amacına yönelik üretim faaliyetlerinin yetersizliği eleştiri konusu yapıldı.

İşveren de yüklenici de aynı

TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, “Saadet Zinciri” yoluyla oluşan kamu zararı ile ilgili olarak Ocak 2020’de bir rapor hazırladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da sunulan raporunda Yavuzyılmaz, “Saadet Zinciri”nde TEMSAN Genel Müdürü İzzet Alagöz’ün, hem yüklenici hem de işveren pozisyonuna geldiğini belirtti. Kurumda yaşananlar şu ifadelerle anlatıldı: TEMSAN’dan hülle yoluyla TEMSAN Enerji ve Otomasyon firması üzerinden kanunlara aykırı olarak ihalesiz bir şekilde işler alan İzzet Alagöz, bir yandan EÜAŞ’tan işi alan TEMSAN’ın yüklenicisi iken diğer yandan da EÜAŞ Genel Müdürü olarak işveren konumuna geçti.”