Kıyı şeridindeki konutlar fiyatları yüzde 80 arttı

Gayrimenkul Borsası AŞ (GABORAS) verilerine göre Türkiye'nin kıyı şehirlerinde konut fiyatları son 3 yılda yüzde 60-80 arasında arttı.

Kıyı şeridindeki konutlar fiyatları yüzde 80 arttı

Son yıllarda kalabalık şehirlerden sahillere yakın sakin bölgelere yaşanan göç ve pandemi süreci, konut fiyatlarını da bu yönde şekillendirdi.

GABORAS Veri Direktörü Orhan Vatandaş, konut satışlarının geçen yıl 1,5 milyon adetle tarihi zirvesini yakaladığını, bu rekorda yaz aylarındaki düşük faizli kredi kampanyasının önemli etkisinin olduğunu belirtti.

KONUT FİYATLARININ EN ÇOK ARTTIĞI İLLER

Konut fiyatlarında 2017'den bu yana İstanbul, Muğla, Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Antalya gibi şehirlerde benzer ticaret hacimleri ve fiyat artışlarını gözlemlediklerini vurgulayan Vatandaş, özellikle Antalya, Muğla, İzmir ve Bursa'da yüzde 60-80 arasında fiyat artışının gerçekleştiğini aktardı.

Vatandaş, "Salgınla birlikte değişen yaşam biçimleri insanların kentleşmenin yoğun yaşandığı metropollerden doğayla iç içe olabileceği bölgelere eğilimine neden oldu. Fiyat artışının en fazla kıyı ve kırsal bölgelerde gerçekleştiği görülüyor" açıklamasında bulundu.

İMARLI ARSA FİYAT ARTIŞINDA İZMİR BİRİNCİ SIRADA

Vatandaş, son 3 yılda konut imarlı arsa değerlerinde de önemli yükselişler gördüklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Metropollerden uzaklaşarak imarlı-imarsız arsa, bağ, bahçe gibi alanlara yatırım yapanlar en çok İzmir, Muğla, Antalya ve Çanakkale ve Balıkesir'i tercih etti. Salgın sürecinde İzmir'de imarlı arsada yüzde 32'lik artış görüldü. Bu oran Muğla'da yüzde 20, Antalya'da yüzde 30, Çanakkale'de ise yüzde 5 oldu. İş yeri değerleri açısından da Muğla'da bu alanda yüzde 58, Ankara'da yüzde 52, İzmir'de yüzde 43, Antalya'da yüzde 42, Bursa'da yüzde 25 ve İstanbul'da yüzde 24 artış gözlemliyoruz."

(AA)

Etiketler
Borsa Konut Türkiye