Esnaf batmamak için sokağa indi

Kadıköy, Beyoğlu, Avcılar ve Kocaeli esnaf dernekleri bugün Kadıköy'de bir araya gelerek, battıklarını bu nedenle hükümetten destek istediklerini dile getirdi.

YURDAGÜL UYGUN - GERÇEK GÜNDEM/ Pandemi nedeniyle alınan önlemler kapsamında paket servis yapamadıkları için yeniden kapanan esnaf zor durumda.

Hükümetten destek bekleyen esnaf, dokuz aydır kapalı olan mekanlardan devletin hala vergi almasından da şikayetçi.

Sıkıntılarını dile getirmek için bugün yüzlerce esnaf, Kadıköy iskelesinde bir araya geldi. Kadıköy Esnaf Derneği (KADİDER). Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER), Beşiktaş Esnafları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Avcılar Cafe Bar İşletmecileri Derneği (AKİD)ve Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıları Derneği (KEYDER) adına ortak açıklamayı KADİDER'den Tuncer Savaş yaptı.

Türkiye'nin içinden geçtiği zorlu pandemi sürecinin tüm işletmeciler ve esnaflar olarak farkında olduklarını belirten Savaş, “Ancak pandeminin yarattığı ağır koşulların faturasını sadece yeme-içme ve eğlence sektöründeki kafe, bar, restoran, içkili lokanta, kulüp, diskotek, tekel bayii ve nargile kafelere kesilmesine anlam veremiyoruz.

Pandeminin yayılmasının tek sorumlusu bizmişiz gibi davranılarak, yalnızca bize ağır yaptırımlar uygulanırken diğer taraftan fabrikalar ve alışveriş merkezleri faaliyetlerine devam ederken, toplu taşımalarda yoğunluk sürerken, salgını kontrol altına almak adına adaletli davranılmamaktadır. Bu çifte standart ile birlikte sektörümüze uygulanan cezalandırmayı kabul etmiyoruz. Çözüm gibi sunulan gel-al paket servisi veya online satışla binlerce çalışanı olan koskoca bir sektörün ayakta kalacağına inanmadığımız gibi, kafe, bar, restoran ve içkili eğlence yerlerinin paket servisi hizmetiyle alakası olmadığı da aşikardır” dedi.

KAPALI DÖNEMDE BİLE VERGİ ALINIYOR

Savaş, kapalı oldukları dönemlerde bile, ruhsatları bar statüsünde olduğu için dokuz aydır açılmayan işletmelerden hala kira stopajı, SSK stopajı, muhasebe stopajı, damga vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, eğlence vergisi, işgaliye vergisi, katı atık ve çöp vergisi, tabela-reklam vergisi ve faturalardan alınan vergilerin tahsil edilmeye devam edildiğini söyledi. Savaş, “Hükümet bize herhangi bir destek vermediği gibi bizlerden aldığı vergiden de vazgeçmiyor. Salgını önleme konusunda Avrupa'daki çalışmaları örnek alan hükümetimiz, ne yazık ki Avrupa'da esnafa yapılan ekonomik destekleri örnek almıyor” diye konuştu.

FAİZSİZ DESTEK VE KİRA YARDIMI YAPILMALI

Savaş, hükümetten taleplerini de şöyle dile getirdi: “Bu süreçte hükümetin esnafa işletmelerin kapalı olduğu dönemlerde kira yardımı yapması, kredibilitesine bakılmaksızın bankaların esnafa faizsiz ve bir yıl ertelemeli kredi desteği vermesi, mevcut kredilerini faizsiz ertelemesi, çalışanlarımıza kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin paralarının da en az asgari ücret düzeyinde olması gerekmektedir.

Yeme-içme ve eğlence sektörünü sınırlayarak ya da kapatarak işletme sahibi, garson, komi, barmen, aşçı, bulaşıkçı gibi çalışanları ve binlerce aileyi de kaderine terk ettiğiniz gibi, sektörün paydaşları olan müzisyen, oyuncu, performans sanatçıları, taksiciler, çiçekçiler, tekel bayileri ve binlerce tedarikçi ile çalışanlarını ve onların ailelerini işsizliğe ve açlığa mahkum ettiğinizi bilmenizi isteriz.

Esnaflar ve çalışanlar olarak yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Pandemi kurullarına ve alınan önlemlere hiçbir şekilde karşı değiliz. Ancak önlemler çerçevesinde kapattığınız ya da tek çözüm olarak sunduğunuz paket sergis önerisi ile kapatmaktan beter ettiğiniz esnafın artık ayakta kalacak gücü kalmamıştır. Bir an önce taleplerimize ses verilmesini ve bizlere gerçekçi bir çözüm sunulmasını istiyoruz. Bilinmelidir ki bu zorlu süreçten, bizleri batırarak ve binlerce çalışanın evine ekmek götürülmesine mani olarak ülke ekonomisini düze çıkaramazsınız. Bu nedenle bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz; esnaf destek bekliyor, çünkü batıyoruz.”

Etiketler
Avcılar Kadıköy Kocaeli Beyoğlu