Naci Ağbal’ın ilk haftasında rezervlerdeki erime devam etti

Naci Ağbal’ın Merkez’in başına geçtiği ilk haftada rezervlerdeki erime ve döviz talebi artmaya devam etti. 6 Kasım’da 41,9 milyar dolar olan brüt döviz rezervleri 13 Kasım’da 40,4 milyar dolara indi.

Naci Ağbal’ın ilk haftasında rezervlerdeki erime devam etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ni yayımladı. 6-13 Kasım haftasındaki gelişmeleri kapsayan verilere göre Merkez’in rezervleri erimeye devam etti, yurttaşların döviz talebi arttı.

Para ve Banka İstatistikleri’nde haftalardır takip edilen temel göstergeler Merkez’in rezervleri. Buna göre 6 Kasım’da 41 milyar 914 milyon dolar olan Merkez’in brüt döviz rezervleri 13 Kasım’da 40 milyar 374 milyon dolara geriledi.

Birgün'de yer alan habere göre; Naci Ağbal’ın TCMB Başkanı yapıldığı hafta döviz rezervlerinde erimenin devam etmesi dikkat çekerken, pek çok uzman dolardaki düşüşle beraber Merkez Bankası’nın piyasadan döviz satın alması ve böylece rezervlerini güçlendirmesi gerektiğini söylüyordu.

Altındaki değer kaybıyla birlikte Merkez’in altın rezervlerinde de erime yaşandı. 6 Kasım’da 43 milyar 327 milyon dolar değerinde altın rezervi bulunan Merkez’in 13 Kasım’daki altın rezervi büyüklüğü 41 milyar 977 milyon dolara geriledi.
Para ve Banka İstatistikleri’nde bir diğer dikkat çeken gelişme ise döviz mevduatlarında yaşandı.

Naci Ağbal’ın Merkez’in başına gelmesiyle piyasalara güven aşılandığı söylense de yurttaş aynı kanaatte değil. Zira verilere göre 6-13 Kasım arasında da ekonomik aktörler döviz satın almaya devam etti. 6 Kasım’da 224,23 milyar dolar olan döviz mevduatlarının tutarı 13 Kasım’da 225,75 milyar dolara yükseldi.

Etiketler
Döviz