Ünlü ekonomistten korkutan açıklama: Çocuklarınızı buna göre yetiştirin

Ekonomist İbrahim Kahveci, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çekerek anne ve babalara yeni iş kapısının olmadığını ve çocuklarını bunu dikkate alarak yetiştirmeleri gerektiğini söyledi.

Ünlü ekonomistten korkutan açıklama: Çocuklarınızı buna göre yetiştirin

Ünlü Ekonomist İbrahim Kahveci, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik sorunları kaleme aldığı yazısında uzun süredir yeni yatırım yapılmadığını belirtti.

İbrahim Kahveci, Karar gazetesindeki bugünkü köşesinde "Nereden bakarsanız bakın yakın kuşak böyle bir ekonomik sıkıntı yaşamadı" diyerek şunları yazdı:

SON 5 YILA DİKKAT ÇEKTİ

"Son beş yıldır adeta büyük bir ekonomik buhran içindeyiz.

Kredi genişlemesine dayalı ‘tüketim gazları’ haricinde ekonomide zerre bir gelişme ve yatırım yok. Çalışan sayısı 2018’den beri gittikçe azalıyor. İşsiz sayısı ise her geçen gün artıyor.

"ASIL TEHLİKE İSE..."

Asıl tehlike ise gelecek kuşaklara ait. Çünkü yeni yatırımlar artık yapılmıyor. Yeni yatırım yoksa yeni iş kapısı da yok demektir. Evlatlarınızı bu beklentiye göre yetiştirin.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın karşısına yeniden kurun çıktığını ifade eden Kahveci şunları yazdı:

İşte negatif faiz ve reel parasal genişlemenin yaratacağı döviz talebine de çözüm bulunmuştu.

Arka kapı yöntemi ile döviz satmak.

Hatta ihtiyaç duyulan dövizi de bankalardaki Milletin dövizi ile karşılamak. Yani Milletin dövizini yeniden Millete satmak.

"OYUN TUTMADI"

Yaklaşık 120 milyar dolarlık bu oyun maalesef tutmadı.

Tıpkı krizden çıkmak için beklenen ertelenmiş talebin ve yatırımların gelmemesi gibi. Çünkü en temel kural olan “GÜVEN” kaybedilmişti.

Cari fazla verirken sürekli “Bakın ama cari fazla veriyoruz” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak durgunluğu görmüyordu. Ama sonra kredi genişlemesi ile eş zamanlı patlayan kurlar karşısında da bu sefer;

“Ben döviz tarafına hiç bakmıyorum” diyerek aynı yolu izledi.

Kısaca sorunlardan kaçıştan başka çaresi yoktu aslında. Aksi halde sorumluluğu üstlenmesi durumunda sorulacak onca sorunun cevabı nasıl verilebilir?

Etiketler
İbrahim Kahveci Türkiye