Krizdeki Avrupa’nın işsizliği Türkiye’nin yarısı!

Koronavirüsü ağır şekilde etkilediği AB'de işsizlik yüzde 6.7’ye ulaştı. Türkiye’de işsizliğin yüzde 13.2 olduğu düşünüldüğünde, Avrupa’da Brexit ve koronavirüs gibi krizler yaşanmasına rağmen işsizlik oranı Türkiye’nin yarısı kadar oldu.

Krizdeki Avrupa’nın işsizliği Türkiye’nin yarısı!

Türkiye'de en son açıklanan Mart 2020 işsizlik verilerinden sonra, ekonomide ağır kayıplar yaşanmasına rağmen işsizlik oranının artması beklenmiyor.

Çünkü koronavirüs salgını nedeniyle işten çıkarmalar yasaklanırken, çalışanlar için ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneği gibi geçici çözümler getirildi.

Yasağın kalkması ile birlikte işsiz sayısının katlanarak hızla artacağı ifade ediliyor. Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerine göre, AB genelinde işsiz sayısı Mayıs 2020'de 14.3 milyona ulaştı. Koronavirüs salgınının şubat ayı ile birlikte etkilemeye başladığı Avrupa'da, 3 ayda işsizlik oranı sadece yüzde 0.2 arttı ve yüzde 6.7 oldu.

GENÇLERDE DE ZİRVEDE

Mayıs ayında AB'deki 25 yaş altı genç işsizlik oranı bir ayda 64 bin kişi artarak yüzde 15.4'ten yüzde 15.7'ye çıktı ve toplamda 2.8 milyona ulaştı. 2.2 milyon genç işsizin bulunduğu Euro bölgesinde de işsizlik aynı dönemde 42 bin artışla yüzde 15.7'den yüzde 16'ya çıktı.

Türkiye'de ise 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı mart ayında 0.6 puan azalarak yüzde 24.6 oldu.

Etiketler
Brexit Türkiye