Salgın döneminde binlerce çalışan kovuldu! Sigortalı işçi sayısı azalıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sigortalı işçi sayılarına ilişkin nisan ayı verilerini açıkladı.

Salgın döneminde binlerce çalışan kovuldu! Sigortalı işçi sayısı azalıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sigortalı işçi sayılarına ilişkin nisan ayı verilerini açıkladı.

Buna göre şubatta 15 milyon 904 bin 421 olan sigortalı işçi sayısı, nisanda 15 milyon 352 bin 768’e geriledi. Böylece sigortalı işçi sayısı, salgın öncesine göre 551 bin 653 azaldı. Bir diğer ifadeyle, salgın sürecinde en az 551 bin 653 sigortalı işçi işini kaybetti.

Geçen yılın nisan ayında sigortalı işçi sayısı 16 milyon 93 bin 564’tü. Buna göre sigortalı işçi sayısında bir yılda 740 bin 796 azalma yaşandı.

SON 4 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

DİSK Araştırma Enstitüsü’nün (DİSK-AR) analizine göre, sigortalı işçi sayısı son dört yılın en düşük seviyesinde. Nisan 2016’da 15 milyon 355 bin 158 sigortalı işçi vardı. Bu sayı Nisan 2017’de 16 milyon 369 bin 073’e çıkmıştı. Nisan 2018 ve Nisan 2019’da sigortalı işçi sayısı sürekli düşse de 16 milyonun üzerindeydi. Nisan 2020’de bu sayı 16 milyonun altına düştü.

BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden Doç. Dr. Aziz Çelik, bu verilerin buzdağının yalnızca görünen yüzüne işaret ettiğini belirtti. SGK verilerinin kayıt dışı işçileri, ücretsiz izne gönderilenleri, kısa çalışma kapsamında çalışanları kapsamadığına dikkat çeken Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu veriler elbette kısıtlı ve sorunun gerçek boyutunu ortaya koymuyor. Buna karşın salgının etkilerini, yarattığı tahribatı bu verilerden görebiliyoruz. Şubat-nisan arasında en az 552 bin kişi işten çıkarılmış.

İşten çıkarma yasağı 17 Nisan’da getirildi. Bu yasak olmasaydı bu sayı çok daha fazla olacaktı. Veriler, zorunlu olarak ücretsiz izne gönderilenleri kapsamıyor.

Sigortalı işçi sayısı zaten düşüyordu, bu ivmenin hız kazandığını görüyoruz. Dediğimiz gibi, bu veriler buzdağının sadece görünen yüzü. DİSK-AR’ın araştırmalarına göre salgın döneminde 6 milyona yakın insan iş ve gelir kaybı yaşadı.”

Salgın döneminde binlerce çalışan kovuldu! Sigortalı işçi sayısı azalıyor - Resim : 1

Etiketler
Salgın Sigorta Sosyal Güvenlik Kurumu