Asıl 'normalleşme' icra dairelerinde başlayacak

2009’da 8 milyon olan icra dosyası sayısı bu yılı mart ayında 20,4 milyona dayandı. 16 Mart’tan bu yana çalışmayan icra daireleri, normalleşme süreciyle birlikte 15 Haziran’da açılacak.

Asıl 'normalleşme' icra dairelerinde başlayacak

Ülkede 16 Mart’tan beri icra daireleri çalışmıyor. 15 Haziran itibariyle normalleşme sürecinin bir adımı olarak icra daireleri de çalışmaya başlayacak.

Adalet Bakanlığı verilerine göre 20 milyon 425 bin 929 adet icra dosyasına ilişkin davalar yeniden görülmeye devam edecek. Verilere göre 2009 başında icra dosyası sayısı 8 milyon adetti.

10 yılda yüzde 155 artan icralık dosyalar ülkenin borç gerçeğini gözler önüne seriyor. İcra dairelerinin kapalı kaldığı dönemde borçların arttığı düşünülürse yakın zamanda binlerce yeni borç-alacak ilişkisi icralık olacak. Ülke borcunu ödemekte zorlanıyor.

Ekonomi yönetiminin ise elinden gelen sadece yeni kredi paketleriyle yurttaşın eski borçlarını kapatmasını sağlamak. Salgın döneminde ödenemeyen borçlar resmi verilere de yansımış durumda.

KARŞILIKSIZ ÇEKTE BÜYÜK ARTIŞ

Vadeli çeklerle borçlanan esnaflar salgın günlerinde çeklerinin karşılığını bulamadılar. Üstelik bu durumda hapis cezası olmasına rağmen salgın döneminde karşılıksız çek adedi hızla arttı. Ocak ve şubatta toplam 31 bin 722 bin adet çek karşılıksız çıkarken bu sayı salgının yayıldığı mart ve nisan aylarında 52 bin 851’e yükseldi.

Bankalar arası kart merkezi verilerine göre Bu yılın ilk 4 ayında karşılıksız çıkan çek adetleri ve tutarları şöyle;

⇒Ocak: 18 bin 815

⇒Şubat: 17 bin 45

⇒Mart: 24 bin 763

⇒Nisan: 28 bin 88

TAKİBE DÜŞEN BORÇLAR İCRAYA GİDECEK

Yurttaşların bankalara olan kredi borcu vadesi geldikten sonra 90 gün gecikirse borçları takibe düşüyor. Bu yurttaşlar bir süre sonra borcun icralık olmasıyla kara listeye alınıyorlar. Covid-19 salgını sürecinde borçların ertelenmesiyle takip işlemleri ertelendi. Ancak normalleşme süreciyle birlikte haziran ayı itibariyle takip işlemleri yeniden başlayacak.

BDDK verilerine göre mart ayı itibariyle 13,4 milyar lira tüketici kredisi, 41 milyar lira ticari kredi takibe düşmüş durumdaydı.