Hazine görülmemiş hızda borçlanıyor

Son iki yıldır rekor seviyede bütçe açığı veren Hazine’nin borç stokunda 1 yılda 365 milyar liralık artış yaşandı. Bu artışın 246,8 milyar liralık kısmı ise ocak-nisan arasındaki 4 aylık döneme ait

Hazine görülmemiş hızda borçlanıyor

AKP iktidarı merkezi idarenin borcunu son 4 ayda rekor seviyede artırdı. AKP iktidara geldiğinde 243,1 milyar liralık borcu bulunan Hazine’nin ocaktan nisan ayı sonuna kadar borç stoku 246,8 milyar lira arttı.

CHP TBMM Grubu tarafından her hafta hazırlanan Haftalık Ekonomik Göstergeler raporu’ndaki veriler, salgınla birlikte daha da bozulan ekonomik göstergelere ilişkin önemli veriler içeriyor.

Raporda yer alan verilere göre, Hazine’nin iç ve dış borçlarının toplamı nisan ayında 113,5 milyar lira daha artarak ilk kez 1,5 trilyon lira sınırını aştı ve 1 trilyon 575 milyar liraya kadar yükseldi.

BirGün'den Oktay Evsen'in haberine göre, bütçe açığının yanı sıra Türkiye Varlık Fonu gibi yapıların da borç üretmeye başlamasıyla birlikte borç stoku bu yılın ilk dört aylık döneminde 246,8 milyar lira arttı. Hazine’nin toplam borcunda nisan sonu itibariyle bir yıllık artış ise 365 milyar lira oldu.

Bu yılın ilk dört ayında Hazinenin borç stokunda yaşanan 246,8 milyar liralık artışa karşın AKP iktidara geldiğinde Hazine’nin toplam 243,1 milyar lira borcu bulunuyordu.

246,8 milyar liralık artışın, 124 milyar liralık kısmı iç, 122,9 milyar liralık kısmı da dış borçlardan kaynaklandı.

169 MİLYAR DOLAR BORÇ ÖDENECEK

Merkez Bankası’nın ödemeler dengesi istatistikleri kapsamında açıkladığı dış borç verilerine göre, Türkiye’nin 12 aylık dönemde ödemesi gereken dış borç miktarı 168,9 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Borcun orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl kalan borçlar dikkate alınarak hazırlanan verilere göre de bunun 8,4 milyar dolarını Merkez Bankası ödeyecek.

Hazine’nin geri ödemesi ise 7,1 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Ancak Hazine’nin yurt dışına ihraç ettiği eurobondlardan Türkiye’de yerleşik kişilerin sahip olduklarını dahil edilmediği için bu tutar gerçek rakamı yansıtmıyor.

REZERV KATAR’LA SWAP ÖNCESİNDE AZALDI

Merkez Bankası’nın altın ve döviz rezervinde, Katar’la swap anlaşmasının miktarının artırılmasından önce toplam 1 milyar 403 milyon dolarlık yeni bir azalma daha yaşandı. Türkiye’de Covid 19 salgınının başlamasından bu yana Merkez Bankası’nın toplam rezerv kaybı 19,7 milyar doları, yılbaşından bu yana yaşanan azalma ise 21,9 milyar doları buldu.

Katar ile yapılan swap anlaşması sonrası ise swap dahil net rezerv 22,8 milyar dolar oldu. Anlaşmaya rağmen swap hariç net rezervin yine negatif seyrettiği bildirildi.

Etiketler
Rekor