Enerji Bakanlığı'ndan tuhaf yanıt: Elektriği, doğal gazı kesilmeyenden açma kapama bedeli alınmıyor!

Enerji Bakanlığı, elektrik dağıtım şirketlerinin tahsil ettikleri açma kapama bedellerini savunurken, borcundan dolayı elektriği kesilmeyen abonelerden açma kapama bedeli alınmadığını belirtti.

Enerji Bakanlığı'ndan tuhaf yanıt: Elektriği, doğal gazı kesilmeyenden açma kapama bedeli alınmıyor!

GERÇEK GÜNDEM- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın koronavirüs salgını nedeniyle kapanan işyerleri ile öğrenci evlerinde belediyenin 3 ay boyunca fatura okumayacağını ve bu süre zarfında hiçbir yurttaşın belediyenin sağladığı hizmetlerden muaf tutulmayacağını açıklaması, bir kez daha gözleri faturasını ödeyemediği içinı elektrik ve doğal gazı kesilen yurttaşlara çevirdi.

FATURA ÖDEYEMEYEN KAÇ ABONE VAR?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanmak üzere verdiği soru önergesinde konuyu bir kez daha gündeme getirdi.

Son iki yılda yılda 14 milyon 314 bin abonenin elektriğinin, 5 milyon 386 bin abonenin ise doğal gazının borç yüzünden kesildiği ve toplamda açma kapama ücretinin 483 milyon lira olduğu, vatandaşların faturalarını ödeyemediği için intihar teşebbüsünde bulunduğuna dair iddiaları hatırlatan Tanrıkulu, Bakan Dönmez'e şu soruları yöneltti:

- 2002-2019 yıllan arasında yıllar bazında borçtan dolayı elektrik ve doğalgaz hizmeti kesilen abone sayısı kaçtır?

- 2002-2019 yıllan arasında yıllar bazında toplamda alınan hizmet açma kapama ücreti ne kadardır?

- Ekonomik krizden dolayı geçim darlığı çeken ve faturalarını dahi ödemeyen vatandaşlardan açma kapama bedeli olarak ücret alınmasının gerekçesi nedir?

Son 17 yılda basına yansımış olan geçim darlığı çekmesi sebebiyle intihar teşebbüsünde bulunan ve intihar eden vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?

ELEKTRİĞİ KESİLMEYEN ABONEDEN AÇMA KAPAMA BEDELİ ALINMIYORMUŞ!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından soru önergesine verilen yanıtta, açma kapama bedelinin EPDK tarafından belirlendiği vurgulanırken, borcundan dolayı elektriği ve doğal gazı kesilmeyen abonelerden ise açma kapama bedeli alınmadığı belirtildi.

Bakan'ın yanıtında 2017 ile 2019 yılları arasında borcundan dolayı doğal gaz ve elektrik sayacı kesilen aboneler hakkında şu bilgilere yer verildi:

Doğal gazda;

2017 yılında üretilen 133.090.188 faturanın % 0,72'sinde, 2018 yılında üretilen 143.321.878 faturanın % 0,53'ünde, 2019 yılı Eylül ayı itibariyle ise üretilen 118.951.520 faturanın % 0,6'sında geçici olarak kesinti uygulandı.

Elektrikte:;

2017 yılında üretilen 313.304.042 faturanın' % 0,14'ünde, 2018 yılında üretilen 326.470.964 faturanın % 1,39'unda, 2019 yılı Eylül ayı itibariyle ise üretilen 264.142.023 faturanın % 1,27'sinde geçici olarak kesinti uygulandı.

"İNTİHARA DAİR BAKANLIĞIMIZ BİLGİYE SAHİP DEĞİL"

Açma kapama bedellerinin maliyet unsuru dikkate alınarak EPDK tarafından belirlendiğine yer verilen yanıtta, "Maliyete sebep olanın bu maliyeti karşılaması prensibi çerçevesinde, söz konusu açma kapama .-işlemi maliyetinin, bu maliyete sebep olmayanlara yansıtılmasını önlemek amacıyla, açma kapama maliyeti sadece bu maliyete sebep olanlardan talep edilmektedir. Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında, kesme bağlama bedeli tüketicinin elektriğinin bağlanması aşamasında uygulanan bir bedel olup, fiilen elektriği kesilmeyen tüketiciden kesme bağlama bedeli talep edilmemektedir." denilerek, elektrik ve doğal gazı borcundan dolayı kesilmeyen abonelerden bir bedel alınmamasına vurgu yapılması dikkat çekti.

Bakanlığın yanıtında ayrıca "Son 17 yılda basma yansımış geçim darlığı çekmesi sebebiyle intihara teşebbüs eden ve intihar eden vatandaş sayısı hususunda Bakanlığımız herhangi bir bilgiye sahip değildir." ifadelerine yer verildi.

Etiketler
Elektrik