Esnaf kepenk indirdi! Faturalar ertelenmedi, bankalar kredi vermiyor

Koronavirüs salgını nedeniyle çalışamayan esnaflar kepenk indirirken Erdoğan'ın açıkladığı ekonomi paketinde gündelik yaşamı kolaylaştıracak destekler yer bulmadı.

Esnaf kepenk indirdi! Faturalar ertelenmedi, bankalar kredi vermiyor

Koronavirüs nedeniyle kepenk indiren esnaf borç yükünün altında ezilmekten endişe duyuyor.

Birgün'den Rıfat Kırcı'nın haberine göre; AKP’li Cumurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketinin yetersiz olduğunu, kira, tedarikçi ve işçi ücretlerini karşılamakta yetersiz kalacaklarını belirten Kadıköy Esnaf Derneği Başkanı Tuncay Hado, vergilerin ve faturaların iptal edilmemesi ve bankaların kredi vermek istememesi nedeniyle birçok dükkanın kapanmak zorunda kalacağını belirtti.

Bankalar kredi vermiyor

Ekonomik paketiyle birlikte esnafa destek verileceğini beklediklerini ancak destek yerine sadece borçların ertelenmesinin kendilerini borç yükünden kurtarmayacağını aktaran Hado şöyle konuştu:

“İlerleyen süreçte ağır bir borç yüküyle karşı karşıya kalacağız. Banka kredi başvurularımızda sigorta ve vergi borcu yoktur yazısı istenmektedir, bu süreçte bankalar esnafa kredi verme taraftarı değiller. Kısa çalışma ödeneği ile sigortalı çalışanlarımızdan prim gün sayısı aranmaktadır, sektörümüzde personel giriş-çıkış sirkülasyonu çok hareketlidir dolayısıyla sektörde bulunan yüzde 50’inin üzerindeki personel bu durumdan faydalanamayacaktır. Ayrıca, hükümet dükkanlarımız kapalı olduğu halde kira stopajı, çevre - temizlik vergisi, eğlence vergisi, tabela-reklam vergisi, SGK primlerini almaktadır, muhtasar SGK beyanını ertelemedi. Bu yetmemiş gibi Türk Telekom, elektrik, su, internet, doğalgaz ve GSM operatörleri mevcut borçları ertelemediği gibi, ödenmediği takdirde açma kapama bedeli isteyeceklerini bildirdiler.”

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Kredi Salgın