İş bulamayan genç mimar tostçu oldu

Üniversiteli işsiz sayısının 1 milyon 32 bin kişiye çıktığı Türkiye’de iş bulma umudunu yitiren Mimar Zeynep Temel, 3 yıllık iş arayışının ardından çareyi tostçu açmakta buldu.

İş bulamayan genç mimar tostçu oldu

Türkiye’de üniversiteli genç işsizlik oranındaki yükseliş TÜİK'in verilerine de yansıdı.

TÜİK’in Şubat ayında yayınladığı verilere göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,9 puan artışla, yüzde 24.5 oldu, yani her 100 gençten 25’i işsiz.

Sendikaların kurum verilerinden yararlanılarak hazırlanan raporlarına göre ise üniversite mezunlarındaki işsizlik oranı 13.1. Bu Türkiye’de 1 milyon 32 bin üniversiteli işsiz olduğu anlamına geliyor.

İşsizliğin tırmanışa geçtiğini yansıtan verilere konu olan üniversiteli işsizlerden biri de Zeynep Temel’di. 2017 yılında Akdeniz Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden mezun olan Temel, 3 yıl iş aradı ancak bir türlü bulamadı. Kamu kurumlarında atamaları yoktu, devlette girebileceği tek alan belediyelerdi ancak bir türlü olumlu dönüş alamadı.

Temel, zorlu işsizlik sürecinin ardından şimdi kendi işini kurdu ve Ankara Keçiören’de tostçuluk yapıyor.

İş bulamayan genç mimar tostçu oldu - Resim : 1

‘BAKILDIĞINDA TOSTÇU, WAFFLECIYIM’

“Bakıldığında şimdi üniversite mezunu tostçu, wafflecı, çaycıyım” diyen Temel, şimdi ticareti öğrenmeye çalıştığını dile getirerek, “Eğer böyle gidecekse ileride wafflecı zinciri açmak isterim” dedi. Temel mimarlık mesleğiyle ilgili hayallerini şöyle açıkladı: “Doğma büyüme Ankaralıyım. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmayı hedeflemiştim. Antalya’dan da bu yüzden döndüm. Antalya’da peyzaj sektörü geniş fakat Ankara’da bu imkan yok. Hayalim belediyeye girip, herkesin algısındaki ‘gri şehir Ankara’yı bir nebze olsun yıkabilmekti.”

‘MADDİ SIKINTIDAN DAHA BÜYÜK STRES İŞSİZLİK’

İşsizlik sürecinde yaşadıklarını anlatan Temel, “İşsizlik maddi sıkıntıdan daha büyük stres. Üniversiteyi okuyoruz, farklı hayallerle gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Maddi- manevi ailemiz destek. Evet, çok fazla üniversite mezunu var. İş açığı bizim sorunlarımıza çözüm olmuyor” ifadelerini kullandı. Kendisine danışanlara “Bu sistem böyle gidecekse üniversite okumayın” dediğini aktaran Temel, “Ne olursa olsun bir meslek öğrenin” diye ekledi.

İş bulamayan genç mimar tostçu oldu - Resim : 2

‘GENÇLER İŞSİZ GÖRÜNMESİN DİYE ÇOK ÜNİVERSİTE VAR’

Türkiye’deki genç işsizlik konusunda görüşlerini de açıklayan Temel, “18- 25 yaş arasındaki gençler işsiz görünmesin diye bu kadar çok üniversite var. Belki çoğumuz boşuna okuyoruz ve hiçbirimiz mesleğimizi yapmayacağız. Açlıktan intihar eden insanlar var ama ümitsizliğe kapılmayalım, bir şekilde umudun içimizde olması gerek” diye konuştu.

Etiketler
Türkiye Üniversite