TCDD'ye rakip özel trenler geliyor... Zarar ederse devlet karşılayacak!

Tren hatlarının ihaleyle özel şirketlere açılması için düğmeye basıldı. TCDD 2021’den itibaren raylarda özel sektörle rekabet edecek.

TCDD'ye rakip özel trenler geliyor... Zarar ederse devlet karşılayacak!

Demiryolundaki yük taşımacılığının ardından yolcu taşımacılığı da özel sektör firmalarına açılıyor. Yeni düzenleme taslağına göre, 2021 yılından itibaren devlete ait raylarda TCDD'nin yanı sıra özel şirketlerin trenleri de yolcu taşımaya başlayacak.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Mevcut tren hatlarını 10 yıllık sürelerle kiralayacak olan özel tren şirketleri zarar eden hatlarda çalışmayı kabul ederlerse zararları devlet tarafından karşılanacak.

Yeni düzenlemenin hayata geçmesi halinde tren raylarında tıpkı şehirlerarası otobüs firmaları gibi özel tren firmaları hizmet verecek. TCDD'de örgütlü Demiryol-İş Sendikası yetkilileri, taşeronlaşmanın önünü açacağı endişesiyle demiryolu taşımacılığının özel sektöre açılmasını istemediklerini söylediler.

KİRALAMA YAPILACAK

2013'te çıkarılan Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile sadece TCDD'nin kullandığı devlete ait raylar özel sektörün yük ve yolcu taşımacılığına resmen açılmıştı.

7 yıl önce yayımlanan kanunla TCDD altyapı ve taşımacılık olarak bölündü, TCDD'ye ülke genelindeki tüm altyapı ağı bırakılırken TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye 2020 yılı sonuna kadar yolcu taşımacılığında tek başına kamu hizmeti yükümlülüğünü yerine getirme görevi verildi. TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin zararlarının devlet tarafından karşılanmasını da öngören bu yükümlüğü, 31 Aralık 2020 tarihinde son bulacak. Dolayısıyla 2021 tarihinden itibaren kamu hizmeti yükümlülüğü hem TCDD Taşımacılık hem de özel sektör aracılığıyla yerine getirilecek. Hizmet kimden alınırsa görev zararı ödemesi de o şirkete yapılacak.

KİRALAMA YAPILACAK

2013'te çıkarılan Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile sadece TCDD'nin kullandığı devlete ait raylar özel sektörün yük ve yolcu taşımacılığına resmen açılmıştı.

7 yıl önce yayımlanan kanunla TCDD altyapı ve taşımacılık olarak bölündü, TCDD'ye ülke genelindeki tüm altyapı ağı bırakılırken TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye 2020 yılı sonuna kadar yolcu taşımacılığında tek başına kamu hizmeti yükümlülüğünü yerine getirme görevi verildi.

TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin zararlarının devlet tarafından karşılanmasını da öngören bu yükümlüğü, 31 Aralık 2020 tarihinde son bulacak. Dolayısıyla 2021 tarihinden itibaren kamu hizmeti yükümlülüğü hem TCDD Taşımacılık hem de özel sektör aracılığıyla yerine getirilecek. Hizmet kimden alınırsa görev zararı ödemesi de o şirkete yapılacak.

Hazırlanan tasarıya göre özel sektör dilerse sadece yüksek hızlı trenleri dilerse de bu trenlerle birlikte normal hızdaki trenleri de birlikte işletecek. Kârlı olmayan ancak kamu hizmetinin yerine getirilmesi için işletilmesi şart olan hatların ihalesini alan özel sektör firmalarının zararları karşılanacak ve üzerine de ‘makul bir kâr' oranı verilecek. Özel sektör, yolcu taşıyacağı tren setlerini yurtiçi ya da yurtdışından satın alabileceği gibi dilerse kiralama da yapabilecek.

Etiketler
TCDD Zarar