'AKP iktidarının Türkiye’yi düşürdüğü hale bakar mısınız?'

Türkiye'nin Sudan'dan bazı gıda maddeleriyle birlikte at eti ithal edeceği yönündeki anlaşmaya tepkiler sürüyor.

'AKP iktidarının Türkiye’yi düşürdüğü hale bakar mısınız?'

Korkusuz yazarı Can Ataklı, açlık ve fakirlikle anılan Sudan'dan gıda ithal ediyor olmamızı eleştirdi. Ataklı, yıllar önce çekilen Pulitzer ödüllü fotoğrafı anımsatıp AKP'ye tepki gösterdi.

"AKP iktidarının Türkiye’yi düşürdüğü hale bakar mısınız?"diye soran Ataklı'nın yazısından o bölüm şöyle:

Sudan nasıl oldu da bu fotoğrafı silip Türkiye’ye gıda maddesi satmaya başladı?

Geçen haftanın ilginç haberlerinden biri, Türkiye’nin, Sudan’dan bazı gıda maddeleri ithal etmek için anlaşma imzalamasıydı.

Habere göre Sudan’dan yüzde yüz kota içi tarife indirimi uygulanarak ithal edilmesinin önü açılan tarımsal ürünler madde madde sayılmıştı.


Buna göre Sudan’dan 50 bin büyükbaş, 2 bin küçükbaş canlı hayvan, 2 biner ton küçük ve büyükbaş hayvan eti, 2 milyon yumurta, 500 ton bal, 3 bin ton turunçgil, 3 bin ton limon, 5 biner ton buğday, arpa, yulaf, çavdar ithal edilebilecek.

Anlaşmanın en garip maddesi ise Sudan’ın, Türkiye’ye 500 ton at, eşek ve katır eti ile 500 ton at, eşek ve katırın da aralarında bulunduğu hayvanların sakatatları da gümrük vergisi uygulanmadan ithal edilecek tarım ürünleri arasında sayılmasıydı. Doğal olarak herkesin aklına, “Bize at-eşek eti mi yedirecekler?” sorusu geldi ama bu tabii gerçek değil.

At-eşek eti ve sakatatı, kedi köpek maması yapımında kullanılıyor.

Aslına bakarsanız buraya kadar her şey normal.

Normal olmayan şu fotoğraf.

Kevin Carter’a Pulitzer ödülü kazandıran bu fotoğraf, çok değil bundan 25 yıl önce çekilmişti ve Sudan’ın çektiği açlığın dünya tarafından duyulmasında büyük etken olmuştu. O tarihlerde Sudan halkı, bir gram ete bile hasret kalmıştı. Türkiye ise gıda konusunda kendine yetecek dünyanın sayılı ülkelerinden biri olarak kabul ediliyordu.

Şimdi ise Sudan, Türkiye’ye gıda ürünü satıyor.

AKP iktidarının Türkiye’yi düşürdüğü hale bakar mısınız?

Etiketler
Türkiye