Esnaf kepenk kapatmanın eşiğinde

Sınır ticaretiyle geçimini sağlayan Iğdır'da işler hiç yolunda gitmiyor. Esnaf kepenk kapatmanın eşiğine geldi.

Esnaf kepenk kapatmanın eşiğinde

Ekonomisinin önemli bir bölümü sınır ticaretine dayan sınır kentlerinde esnaf zor durumda. Bu kentlerden biri de Iğdır.

İran, Ermenistan ve Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Bölgesi'ne sınır olan Iğdır'da esnaf kepenk kapatmanın eşiğinde.

Artan enflasyonun yanı sıra sınırda alınan ek vergilerden dolayı ticaret neredeyse durma aşamasında.

Yükselen enflasyon ve değer kaybeden Türk lirası sınır ticaretini olumsuz yönde etkiliyor. Esnafa göre, dolar kuru yükselmeden önce, sınır illerinde ekonomi daha iyiydi. 25 yıldır Iğdır’da esnaf olan Selami Aydın yükselen fiyatlardan dolayı dışarıdan gelen turistlerin alışveriş yapmadığını söyledi. Aydın, sınırdaki ek vergiler yüzünden kentteki ekonominin durma noktasına geldiğini belirtti. Iğdır Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Atakan Demir de Meclis’in bu konuda harekete geçmesi çağrısında bulunuyor.

‘YURTDIŞINDAN GELENLERİN SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR’

Esnaf Selami Aydın, yaşadığı sıkıntıları şöyle anlatıyor: “Eskiye oranla büyük bir düşüş var. Enflasyon ve dolardaki artış bizi çok etkiledi. Sınırdaki ek vergilerden dolayı satış yapmakta zorlanıyoruz. Yöneticiler de üzerine düşeni yapmıyor. Yurtdışından gelenlerin sayısında yüzde 40-50 oranında bir düşüş var. Mevcut durumumuz hiç iyi değil. Ekonomik olarak bir durgunluk var.”

Esnaf Muhammed Dural da sınırda alınan ek vergilerden şikayetçi: “İşlerimizde eskiye oranla ciddi bir düşüş var. Yurtdışından gelen çok sayıda müşterimiz vardı. Şu an hiçbiri yok. Bizdeki ürünler İran ve Nahçıvan’a oranla daha pahalı. Bundan birkaç yıl önce bizim ürünler daha uygundu. Bundan dolayı tercih ediliyorduk. Ayrıca yöneticiler de ticaretin gelişmesi için hiçbir şey yapmıyorlar.”

41 yıldır esnaf olan ve ismini vermeyen bir başka Iğdırlı ise iş yerini kapatmayı düşündüğünü söylüyor: “Vergileri ve kirayı artık ödeyemeyecek durumdayım. Yıllardır ekmek yediğim dükkanımı kapatmak zorundayım. Burada kazandığım parayla 6 çocuğumu okuttum. Şimdi kendimi bile geçindiremiyorum. Ekonomik kriz en çok bizi etkiledi. Sınırdaki durum da hiç iyi değil.”

‘YÖNETİCİLER ESNAFA SAHİP ÇIKMALI’

DuvaR'ın haberine göre, Iğdır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atakan Demir, sınır ticaretinin artması için yöneticilerin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğini söylüyor. Demir yetkililere çağrıda bulunuyor: “Bizim sınır ticaretine müdahale etme imkanımız yok. Bakanlığın, konfederasyonun müdahale etmesi gerekir. Bunların genel merkezde dile getirilmesi gerekir. Sınır ticaretinin yapılması için milletvekilleri, ticaret odası öncü olmalı. Sınır ticaretinin bize herhangi bir getirisi yok. Yöneticiler de esnafa sahip çıkmalı.”

Esnafa destek verilmediği takdirde Iğdır’daki birçok dükkanın kepenk kapatacağını ifade eden Demir şunları söylüyor: “Aksi takdirde küçük esnaf yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Küçük esnafın iş yapmamasının sebeplerinden biri de dışarıdan gelen şirketlerdir. Büyük marketler Iğdır’a girdikçe küçük esnaf bitti. Biz elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama bu yetmiyor. Ayrıca sınırda alınan eşya vergileri de büyük olumsuzluk yaratıyor.”



Etiketler
Iğdır