Çin ve Hong Kong merkez bankaları blockchain için anlaştı

Hong Kong’da protestolar devam ederken Çin ve Hong Kong merkez bankaları blockchain konusunda ortak bir platform kurmak için anlaşma imzaladı.

Çin ve Hong Kong merkez bankaları blockchain için anlaştı

Anlaşma kapsamında kurulacak platformla Çin ve Hong Kong’daki şirketlere daha uygun koşullarda finansal çözümler sağlanacak.

Çin Merkez Bankası (PBoC) ile Hong Kong’un merkez bankası olan Hong Kong Para Otoritesi (HKMA), blockchain’in ticari işlemlerde kullanılması için bir iş birliği anlaşması imzaladı.

Anlaşma, Hong Kong Para Otoritesi’nin eTradeConnect ve PBoC’nin Trade Finance Platform adlı blockchain projelerini birbirine bağlamayı ve 2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren geçerli olacak ticaret finans platformu üzerinde Proof-of-Concept sistemini oluşturmayı hedefliyor. Oluşan ortaklıkta Hong Kong Interbank Clearing’in yan kuruluşları ve PBoC’nin Dijital Para Birimi Enstitüsü tarafından temsil edilecek.

Her iki kurumdan yapılan açıklamada, “Bağlantı kurulduktan sonra, her iki bölgede faaliyet gösteren firmalara daha uygun ticaret finansmanı hizmetleri sağlanacak. Ayrıca Hong Kong’daki bankaların ticaret finansmanı çözümlerini daha geniş bölgelere ulaştırmaları mümkün olacak” denildi. HKMA Genel Müdürü Eddie Yue, anlaşmanın Hong Kong’un FinTech gelişimini yeni bir boyuta yükseltmek için sürdürdükleri çalışmalarının bir parçası olduğunu söyledi.

Çin blockchain için 6 milyar dolara yakın fon ayırdı

Çin son dönemde blockchain yatırımlarını artırıyor. Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in iç ekonomiyi daha güçlü hale getirmek adına blockchain’i bir araç olarak kullanma çağrısının ardından bu alandaki çalışmalar hızlandı.

Çin haber kaynaklarına göre, ülkede blockchain için oluşturulan fon miktarı 5.7 milyar doları aştı. (Çin Uluslararası Radyosu)