Muhalefet milletvekillerinden 'zamlara karşı birlik' çağrısı

Karayolları Genel Müdürlüğü, köprü ve otoyollara yüzde 20 oranında zam yaptı. Enflasyonun düşük gösterilmesine rağmen zamların çift hanede yapılmasına tepki gösteren muhalefet milletvekilleri, zamlara karşı “birlik olma” çağrısı yaptı.

Muhalefet milletvekillerinden 'zamlara karşı birlik' çağrısı

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), yap-işlet-devret modeliyle yapılan yerlerin de bulunduğu otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde ortalama yüzde 20 zam yapıldığını açıkladı. “Fiyat düzenlemesi” olarak duyurulan zamlarla birlikte araç geçişlerinde verilen Hazine garantisi nedeniyle ortaya çıkan kamu yükü daha da arttı.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre yeni fiyat tarifesiyle, otoyollarda otomobil için en yakın mesafe ücreti 3 lira, en uzak mesafe ücreti 30 lira, Boğaz köprüleri otomobil geçiş ücreti ise 10,50 lira olarak belirlendi. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücret tarifesi ise 3,20 metreden küçük iki akslı araçlar için 10 lira, aks aralığı 3,20 metre ve 3,20 metreden büyük Ulaşım Koordinasyon Merkezi kararı gereğince geçebilen ve geçemeyen her türlü iki akslı araçlar için 13,50 lira, 3 akslı her türlü araçlar için 29,50 lira, 4 ve 5 akslı her türlü araçlar için 58,75 lira, 6 ve yukarı akslı araç için 78,25 lira ve motosikletler için de 4,25 lira olarak belirlendi.

ZAM DALGASI SÜRECEK

İktidarın sık sık yapılan zamlarla halkı fakirleştirdiğini ve seçimlerin ardından başlayan zam dalgasının artarak süreceğini ifade eden TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma Ve Turizm Komisyonu üyesi, CHP Milletvekili Mürsel Alban, “Vatandaşın parasıyla köprü yapacaksın, geçmediği köprüden para alacaksın sonra da geçiş ücretine zam yapacaksın. Böyle bir hükümeti siyasi tarihte çok az görürsünüz” dedi.

AKP’nin özelleştirme ve kamu özel işbirliği projeleriyle bütçede dev bir açığa neden olduğunu ifade eden CHP’li Alban, “2002’den beri Cumhuriyetin kazanımı olan tüm kamu kaynaklarını özelleştirme adı altında satan bu mirasyedi hükümet, köprüden önceki son çıkışı da kaçırmıştır. Duvara karşı son sürat ilerlemektedir. Son zamlar bize gösterdi ki, iktidar kaynak bulmak için üretim ekonomisi yerine vatandaşın cebine göz dikmiştir. Bu zamlara karşı hep birlikte ses yükseltmeliyiz” diye konuştu.

ENFLASYON HİLESİNİN İSPATI

Enflasyon rakamlarını tek haneli açıklayan ancak zamları yüzde 20’lere varan oranlara çıkartan AKP’nin “hileli yollara başvurduğunu” ifade eden TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi ve HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ise, “Enflasyon oranını hileyle düşük gösterdiklerinin ispatı çift haneli zamlardır. Bu gerçekliği görmemiz gerekiyor” dedi.

Savaş politikaları nedeniyle bütçede oluşacak açığın bu yolla kapatılmak istendiğini vurgulayan HDP’li Kenanoğlu, şu değerlendirmeleri yaptı: “Suriye’ye yönelik operasyon kararı duyuruluyor. Savaş demek, ciddi anlamda ekonomik yük demektir. Tüm bu çatışma harcamalarının finanse edilmesi, zamlar üzerinden gerçekleşecek. Vatandaşların günlük hayatlarında ihtiyaçlarını karşıladıkları ürünlere zam yapılmaya devam edilecek. Halkımız daha da yoksullaşacak. İktidar, varlığını sürdürdüğü ve ortak bir tepki konulmadığı sürece, insanların rahatlıkla terörize edildiği sürece bu tür zamlar da kolaylıkla yapılabilecek.”

TREN VE POSTA ÜCRETLERİNE DE ZAM

Köprü ve otoyollara gelen yüzde 20’lik artışın yanı sıra tren ve posta ücretleri de zamlandı. TCDD’nin internet sitesinden alınan bilgilere göre; Ankara-İstanbul (Halkalı ya da Bakırköy) arası hızlı tren bilet fiyatı 71 TL’den 96 TL’ye yükseldi. Ankara-Eşkişehir ve Ankara-Konya hızlı tren bilet fiyatları da 31 TL’den 37.50 TL’ye çıktı. PTT ise gönderi ücretlerine yüzde 20 zam yaptı. Buna göre, normal ve diğer gönderi bedelleri yüzde 20 arttı.

ZAMLI OTOYOL VE KÖPRÜ TARİFESİ

Otoyol en kısa mesafe... 3 TL
Otoyol en uzak mesafe... 30 TL
FSM ve Boğaz Köprüsü ücretleri
Otomobil... 10.50 TL
Aks aralığı 3.20 metreden küçük 2 akslı araç... 10 TL
Aks aralığı 3.20 metre ve üstü araç... 13.50 TL
3 akslı araçlar... 29.50 TL
4 ve 5 akslı her türlü araç... 58.75 TL
6 ve yukarı akslı araç... 78.25 TL
Motosiklet... 4.25 TL

Etiketler
Ağrı Enflasyon Muhalefet