'Toplanan vergilerin yüzde 1'i biradan'

Anadolu Efes CEO'su Can Çaka, bira sektörü hakkında açıklamalarda bulundu. Anadolu Efes CEO'su Can Çaka, Vergi dairesi gibi çalışıyoruz ifadelerini kullandı.

'Toplanan vergilerin yüzde 1'i biradan'

Anadolu Efes CEO'su Can Çaka, "Rusya ve Türkiye en regüle pazarlar olarak öne çıkıyor" dedi. “Bira sektörü 1'e 5'lik bir istihdam yaratıyor" diyen Çaka, "Biranın yüzde 65'i vergiden oluşuyor. Pazarın durumu ile yakınmak yerine bununla yaşamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, “Gelecek Tarımda” projesi kapsamında, biranın ana hammaddelerinden biri olan şerbetçiotunun Türkiye'deki serüvenini hasat alanında aktaran Çaka, piyasaya dair de kısa bir değerlendirmede bulundu.

“Farklı okazyonlarla birayı sahiplenmeye çalışıyoruz. Bugün büyük şehirlerde çok güzel bira içme şansınız var. Bu kültürün devamlılığı için de büyük yatırımlar yaptık. Toplanan vergilerin yüzde 1'i biradan elde ediliyor. Vergi dairesi gibi çalışıyoruz” diye konuşan Çaka, Türkiye kadar regüle bir pazarın başka bir yerde olmadığını, sadece Rusya ve Türkiye'de pazarlama faaliyetlerinde bulunamadıklarını dile getirdi.

Yurt dışı pazarı büyüdü

Tüm bu şartlar altında son 10 yılda 2 fabrikanın kapandığını anlatan Çaka, özellikle yurtdışında hızlı bir büyümeye imza attıklarını anlattı. Çin'de birkaç kat büyüyen bir operasyonun olduğunu, Avrupa'ya bira ihracatı yaptıklarını dile getiren Çaka, Almanya'ya yılda 4 milyon litre ihracat yaptıklarını aktardı. Orta Doğu ülkelerinde ise alkolsüz biraların tercih edildiğini belirten Çaka, içecek grubu gelirlerinin yüzde 60'ının yurtdışından geldiğini kaydetti.

WWF-Türkiye işbirliğiyle Gelecek Tarımda-Akıllı Tarım projesini hayata geçirdiklerini dile getiren Can Çaka, 17 adet tescilli maltlık arpa ile 7 adet de şerbetçiotu çeşidine sahip olduklarını söyledi. Anadolu Efes'in şerbetçiotunun Türkiye'deki tek alıcısı, arpanın ise en büyük alıcılarından biri olduğunu vurgulayan Çaka, 8 binden fazla çiftçi ailesinin geçimini sağladığını dile getirdi.

Gürcistan'a ihracat

Bira yapımında kullanılan ve Türkiye'de 40 yıl önce üretime başlanan şerbetçiotunun tek alıcısının Anadolu Efes olduğunu anlatan Çaka, bira alanında yeterli olmak için arpa ve şerbetçiotu üretiminde çiftçi ile işbirliğine gittiklerini aktardı.

Tarım bölgelerinde gelecek bulamayan gençlerin göçünün üretimin sürdürülebilirliği alanında da problem yarattığını dile getiren Çaka, Bilecik'te tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek ölçüde şerbetçiotu üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'de akıllı tarım uygulamaları ile dekar başına verimlilikte Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile benzer rakamlara ulaşıldığını kaydeden Çaka, “Burada sorun çiftçi başına üretim yapılan alanın az olması bu da çiftçi gelirlerini etkiliyor. Burada arpa ve şerbetçiotunda kendi çeşitlerimizi veriyoruz. Bu yıl ilk kez ıslah ettiğimiz ürünleri Gürcistan fabrikamıza gönderdik” dedi.

Etiketler
Anadolu Efes Vergi