Memurlardan zam tepkisi! 'Seçenek kalmazsa tereddüt etmeyeceğiz'

Hükümet, memurlar için zam teklifini revize ederken Kamu - Sen üyeleri ülke genelinde teklifi protesto etti.

Memurlardan zam tepkisi! 'Seçenek kalmazsa tereddüt etmeyeceğiz'

Hükümet, 5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisinin sözleşmesinde ilk teklifini revize etti. Memur konfederasyonları bu teklifi de reddetti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk önceki gece Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ile bakanlıkta görüştü.

Görüşme gece 00.00’da başladı. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede, hükümet, 2020 için yüzde 3.5+3, 2021 için de yüzde 3+2.5 olan ilk teklifini, yüzde 4+4 ve yüzde 3+3 olarak değiştirdi. Yine ilk teklifte olduğu gibi 6 aylık oranlara göre enflasyon farkı da yer aldı.

Enflasyonun altında

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mustafa Çakır'ın haberine göre; ikinci teklif de hükümetin gelecek yıl için hedeflediği yüzde 9.8’lik enflasyon oranının altında kaldı.

Hükümetin ikinci teklifi ilk altı ayda ortalama maaşa 160 TL, en düşük maaşa 120 TL artış anlamına geliyor. Sadece Memur-Sen ile yapılan bu görüşmeye Türkiye Kamu-Sen ile KESK davet edilmedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “uzlaşmaya ve müzakereye uygun görmediklerini” belirterek, teklifi reddetti.

Yalçın, “Bu şekliyle masadan çözüm çıkmaz. Masanın, cesaret veya dirayetini artırmak için masada yetkilendirilmiş kişilere ya yetki devri yapılmalı ya da yetkili kimse o masaya getirilmeli” dedi. Yalçın, müzakerelerin en az iki gün daha sürmesi için, yarın başlayacak ve 3 gün sürecek olan hakeme başvuru süresinin kısaltılarak 1 güne indirilmesini istedi.

Takvime göre 21-23 Ağustos arası, hakeme başvuru süresi olarak belirlenmişti. Yalçın, “Bizi sahaya zorlayacak yaklaşımları da son derece yanlış bulacağımızı ama başka seçenek kalmazsa buna tereddüt etmeyeceğimizi ifade ediyorum” diye konuştu.

Memuru pazarlamayın

Türkiye Kamu-Sen, hükümetin teklifini ülke genelinde ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde protesto etti. Eylemde katılımcılar, “Sefalet zammını kabul etmiyoruz, sarı sendika istemiyoruz” sloganları attı.

Daha sonra hazırlanan sarı balonlar patlatılarak yetkili konfederasyon Memur-Sen’e, “Masada memuru pazarlamayın” uyarısı yapıldı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Birilerini bilmeyiz ama bu teklif bu bütçeyi kurtarmaz, yüzde 4’ler filan bize uymaz” dedi. 3600 ek gösterge, sözleşmelilere kadro gibi konuların “masadan kaçırıldığını” belirten Kahveci, “Biz refah istedik, onlar sefalet önerdi. Bu teklif, 20 milyon vatandaşımızı adeta ateşe atmak anlamı taşıyor” dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu da hükümetin teklifini bakanlık önünde protesto etti. Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, teklifi “şiddetle reddettiklerini” söyledi. Hükümetin, teklifiyle “alay” ettiğine işaret eden Balık, “Daha da kötüsü kamu emekçilerinin payına ekonomik olarak fazladan günlük yine 1 simit ve 1 çay parası hesabı layık görüldü” dedi.

Bakanlığın önündeki protestolarda grup, “Sarı sendikaya hayır” yazılı dövizler taşıdı ve sarı balonlar uçurdu.

Ergün Atalay’a istifa çağrısı

İşçi sınıfı mücadelesinde yer almış ve bu konuda duyarlılık gösteren birçok aydın, yazar ve akademisyenle birlikte eski sendikacılar Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Türk-İş Yönetim Kurulu’nun istifa etmesi gerektiğini açıkladı. Aydınlar Atalay’ın imza attığı toplusözleşmede sarf ettiği “Uzasa işi karıştıracağız, en azından kapattım böyle” sözlerine de sert tepki gösterdi.

Aralarında Korkut Boratav, Oğuz Oyan, Sungur Savran, Atilay Ayçin, Atilla Özsever, İzzettin Önder, E. Ahmet Tonak, Aziz Konukman ve Hayri Kozanoğlu’nun da olduğu aydınların hazırladığı metinde şu ifadeler kullanıldı:

-Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve onun kararlarına ortak olan yönetim kurulu tarihte az görülür bir skandala imza atmış bulunuyor.

- Türkiye devasa bir ekonomik krizle karşı karşıyadır. İşçi sınıfının en büyük sendika konfederasyonu bu krizi bütünüyle sermayeden ve hükümetten yana bir yönetimle geçiremez.

Etiketler
Toplu İş Sözleşmesi Vize Urla