Nişantaşı Üniversitesi'nde kıyım! Rektör yardımcısı işten çıkarmaları protesto eden araştırma görevlilerinin üzerine yürüdü, hakaret etti

Nişantaşı Üniversitesi, yaklaşık 20'ye yakın araştırma görevlisi 'performans düşüklüğü' gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Rektör yardımcısı işten çıkarmaları protesto eden araştırma görevlilerinin üzerine yürüdü, hakaret etti.

Nişantaşı Üniversitesi'nde kıyım! Rektör yardımcısı işten çıkarmaları protesto eden araştırma görevlilerinin üzerine yürüdü, hakaret etti

SERHAT YILMAZ / GERÇEK GÜNDEM

Nişantaşı Üniversitesi'nde çalışan araştırma görevlileri bir süredir ücret eşitliği, yemek ve ulaşım gibi hakları için yönetimden çeşitli taleplerde bulunuyordu.

Yönetim ile yapılan görüşmelerde, taleplerin karşılanmasının mümkün olmadığı bildirilirken; gerekçe olarak ise 'mevcut şartlar' gösteriliyor, araştırma görevlilerinin isterlerse işten ayrılabilecekleri bildiriliyordu.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KIYIMI

Yönetim ile yapılan görüşmelerin olumsuz seyri sonrası dün hakları için taleplerde bulunan araştırma görevlileri, işten çıkarılmaya başlandı.

Yaklaşık 20 araştırma görevlisi, insan kaynaklarına çağrılarak 'performans düşüklüğü' gerekçesiyle işten çıkarıldı.

REKTÖR YARDIMCISI HAKARET ETTİ

Bugün ise işten çıkarılan araştırma görevlileri, üniversitede toplanarak; yönetim ile görüşme talep etti. Saatlerce görmezden gelinen araştırma görevlileri, bir süre sonra alkışlı protestoya başladı.

Bu sırada Nişantaşı Üniversitesi Rektör Yardımcısı protestonun gerçekleştiği yere gelerek araştırma görevlilerine önce hakaret etti, sonra ise üzerlerine yürüdü.

O anlarda bir araştırma görevlisi ve rektör yardımcısı arasında yaşanan diyalog şöyle:

Araştırma görevlisi: ''Vicdansız bir davranış gösteriyorsunuz. Siz bizim hangi şartlarda çalıştığımızı biliyor musunuz?''

Rektör yardımcısı: ''Sana hesap vermek zorunda mıyım lan?''

O anlar ayrıca kameralara da yansıdı:

''FOTOĞRAFLARINI ÇEKİN, BUNLARIN HEPSİNİ KOVUN''

İşten çıkarılan akademisyenlerden biri Gerçek Gündem'e yaptığı açıklamalarda şöyle konuştu:

''Dün insan kaynaklarından arayarak çağırdılar. Gittim. Dediler ki; okul performasınınızdan memnun değil, işten çıkaracaklar. Ben de dedim ki; nasıl bir ölçüt ile buna karar verdiğiniz? Bilmiyoruz dediler. Arabulucu da getirtmişlerdi. O da hazır bekliyordu. Sizin de hak talebiniz varsa birşeyler yapalım dediler. Diğer arkadaşlarımızı da işten çıkardıklarını söylemişler.

Öğleden sonra yeniden insan kaynaklarına davet edildik. Sonrasında genel müdürlük önünde toplandık. Okula güvenlik çağrıldılar, setler çekildi.

Bizde alkışlayıp protesto ettik durumu. Sonra rektör yardımcısı gelip hakaretler etmeye başladı, üzerimize yürüdü. Dekan alıp götürdü daha sonra rektör yardımcısı. Biraz daha sürdü, protesto.

Rektör Yardımcısı Mehmet Ünal saldırısı sırasında bizlere destek veren için, ''Fotoğraflarını çekin, bunların hepsini kovun'' dedi.''

TEHDİT ETTİLER

Ayrıca yönetimin araştırma görevlilerini anlaşmadıkları durumda farklı kodla işten çıkarma tehdidinde bulunduğu öğrenildi.

Yaşananların ardından sorularımızı yanıtlayan Nişantaşı Üniversitesi akademisyeni ise zor şartlarda çalıştıklarını belirterek şöyle konuştu:

''Bizim şartlarımız üniversitede çalışıyor olmamıza rağmen; üniversitenin hocalarına, akademisyenlerine verdiği bir değer yok. Odamız yok, 70 araştırma görevlisi aynı odada çalışıyor. Sınıflarımız cam, nedeni şeffaflık değil, gözetim. Dışarıdan içeride hangi sunumlar yapılıyor ne konuşuluyor bunları kontrol edebilmek isteniyor.

Fiziki şartlarımız hiç bir zaman iyi olmadı. Zaman zaman dile getirmemize rağmen karşılanmadı.''

GÜVENCEYE ALINMIŞTI

2020 yılında çıkan kanun ile vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin devlet üniversitelerindeki akademisyenlerden daha düşük ücret almayacakları yasal güvenceye alınmıştı.

İŞTEN ÇIKARMALAR SÜRECEK

Ayrıca bugün yapılan protestoya destek veren doktora araştırma görevlileri ve doçenlerin de işlerine son verileceği konuşuluyor.

Etiketler
Hakaret Üniversite