Aysu Bankoğlu'ndan hükümete: Faize karşıysanız, önce KYK borçlarına işletilen faizi kaldırın!

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2022 bütçe görüşmeleri sırasında KYK borçlarına ilişkin konuştu.

Aysu Bankoğlu'ndan hükümete: Faize karşıysanız, önce KYK borçlarına işletilen faizi kaldırın!

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2022 Bütçe görüşmelerinde üniversitelilerin yurt probleminden bahseden CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na yurt eylemi yapan gençlerin karşısında durmak yerine, sorunlarını anlamaya çalışması gerektiğini söyledi.

Meclisin en genç vekillerinden de biri olan Bankoğlu, “Yurt kapasitesi ayrı, kalitesi ayrı problem. Sizin bir bakan olarak, sorun nedir anlayamaya çalışmadan, inkar politikası gütmeniz beni üzüyor. Ben yurt eylemlerinde arkadaşları ziyaret ettim. Keşke siz de gitseydiniz. O zaman gençlerin sorunlarını daha iyi anlayabilirdiniz,” dedi.

Yurda yerleştirilemeyen öğrencilerin, boş misafirhanelere yerleştirilebileceğini belirten Bankoğlu, “Parklardaki gençleri takibe ayırdığınız enerjiyi, öğrencilere köstek değil destek olmak için harcayabilirdiniz,” diyerek hükümetin yurt politikalarını eleştirdi.

KYK tarafından verilen kredilerin yetersiz olduğunun altını çizen Bankoğlu, “Öğrencileri dinleseydiniz, verilen 650 lirayla inanın övünmezdiniz. Bu enflasyonla bu paranın yetmeyeceğini bilirdiniz. Kaldı ki, bu para sizin cebinizden değil, milletin vergilerinden ödeniyor. İşinize gelince faize karşısınız, kaldırın o zaman kredi borçlarına işleyen faizleri” diyerek kredi borçlarındaki faizin silinmesi gerektiğini belirtti.

KYK yurtlarında çokça şikayete konu olan yemek desteğinden ve internet kotasından da bahseden Bankoğlu, “Bir gün karnınızı sadece 19 lirayla doyurmayı deneyin. Bakalım, doyacak mısınız. Bir gece KYK yurtlarında kalıp, online toplantılara katılın. Bakalım, bağlantı sorunu olacak mı?” dedi.

Yurt bulamayan öğrencilerin yöneldiği özel yurtlarla ilgili olaraksa, “Çoğu tarikat ve cemaate bağlı özel yurtlar devlet yurtlarından fazla. Bazısı, mesela TÜRGEV’e bağlı olanlar, KYK’dan destek alıyor. Neden? Bu yurtlarda bazı dini sohbetlere katılım mecburiyeti olduğu, 18 yaş üstü yetişkin öğrencilerin yurda girişlerinin ailelere bildirildiği söyleniyor. Bunlar denetleniyor mu? Hangi derneğin, hangi vakfın kaç yurdu var?” diye sordu.

Bakan Kasapoğlu’nun sunumunda, yurt ve kredi desteklerinin dünya standarlarının da üzerinde olduğunu belirtmesi üzerine, tepki veren Bankoğlu, “Marifetmiş gibi, Almanya’da yurt kapasitesi bizden az diyorsunuz. Bizdeki üniversite öğrenci sayısı Almanya’nın 4 katı zaten. Amerika’da kredi borcu bizden fazla diyorsunuz. Doğru. Çünkü Amerika’da bir üniversite mezunu yüzde 95 iş buluyor. Yıllık ortalama geliri 86 bin dolar, Türkiye’deyse 3 bin dolar,” diyerek yaratılan pembe tablonun doğru olmadığını belirtti.

Açılan üniversitelerin istihdam yaratmadığını belirten Bankoğlu, “Market açar gibi, üniversite açtınız. Şimdi de ‘Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok’ diyorsunuz. İş bulmayıp ne yapacaklar,” diyerek üniversiteli işsizlik oranının yüzde 14, genç işsizliğin yüzde 25 üstü olduğunun altını çizdi. Ne eğitimde ne de istihdamda (NEET) olan oranın yüzde 28.3 olduğunu belirten Bankoğlu, “19 senede yıldırdığınız gençler bunlar. Çalışmıyor, okumuyor, iş aramıyorlar,” diyerek Türkiye’nin üyesi bulunduğu OECD ülkeleri arasında en yüksek NEET oranına sahip olduğunu belirtti.

Bankoğlu’ndan Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’na: “Kendi çocuklarınız için hayaliniz ne?”

Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olan beyin göçüne de değinen Bankoğlu, gençlerin ekonomi yönetiminden, adaletsizlikten ve özgürlüklerinin olmamasından şikayetçi olduğunu söyledi. Gençlerin fırsat bulup yurtdışında yaşamak istediğini söyleyen Bankoğlu’nun, “Gençler, bu ülkede yaşamak nasıl bir şey denildiğinde, yutkunup, ‘zor’ diyorlar. Araştırmalar, gençlerin yüzde 90’ının torpilsiz iş bulamayacağına inandığını söylüyor. Böyle bir ortamda bir bakanınız çıkıyor, ‘Kaçmak demeyelim, gençler dünyayı merak ediyor,’ diyor. Cumhurbaşkanı’nın, başbakanlarının çocuklarının çoğu yurtdışında. Sordunuz mu onlara, meraktan mı gitmişler? Sizin kendi çocuklarınız için hayaliniz ne? Burada kalmalarını mı, yoksa, tırnak içerisinde söylüyorum, yurtdışına kapak atmalarını mı istiyorsunuz,” sözleriyse Komisyon’da tartışmalara neden oldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bu konuda araştırma yapması gerektiğini belirten Bankoğlu, akademik özgürlüğün olmamasının da beyin göçünün önemli bir nedeni olduğunu söyledi..

Konuya ilişkin Boğaziçi Üniversitesi eylemlerini örnek gösteren Bankoğlu, “Bir inat uğruna, zorbalıkla ülkenin geleceğine kastediyorsunuz. Beyin göçünün neden olduğunu anlamadan; ülkede adaleti, liyakati düzeltmeden, istihdam yaratmadan, ayrıştırma politikalarınızdan vazgeçmeden beyin göçünü önleyemezsiniz,” dedi.

“Örnek ülke bu mu?!”

Bakan Kasapoğlu’na Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın basına yansıyan şaibeli işlemlerini soran Bankoğlu, “Bütçenizden STK’lara ayrılan 40 milyon civarı hibe geçen sene hangi STK’lara verildi. Bu hibeyle neler yapıldı? FETÖ yurtlarının neredeyse tamamı neden KYK’ya değil de Ensar, Türgev ve Tügva gibi vakıflara tahsis edildi?” diye sordu.

Mütevelli heyetinde Bilal Erdoğan’ın bulunduğu Geleneksel Okçuluk Federasyonu’na da değinen Bankoğlu, “Neden Okçuluk ve Geleneksel Okçuluk için ayrı federasyonlar var? Mütevelli heyetinde Bilal Erdoğan var diye mi? İstanbul Belediyesi’ne ait Metro AŞ. nin okçuluk hizmetine neden ihtiyacı olur, bir fikriniz var mı?” diye sordu.

Muhalif sosyal medya mesajlarından dolayı yarışmalardan men edilen milli bisikletçi Kadir Kelleci’yi de hatırlatan Bankoğlu, hükümetin kendisine yakın şirketlerin vergi borcunu silerken, muhalif sporculara destek bile vermediğini belirtti.

Son olarak bütçe değerlendirmesi yapan Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe programı hakkında “Şimdiden 3 milyar liralık bütçe açığı öngörmüşsünüz, hayırlı olsun. Bakanlığın adı Gençlik ve Spor ama siz bütçenizinden gençliğe sadece yüzde 3 pay ayırmışsınız,” diyerek gençlik çalışmaları için ayrılan bütçe payını eleştirdi.

Etiketler
Bartın Faiz Milletvekili