Milli Eğitim Bakanı Özer: 'Biz eğitimde iyi değiliz' algısı var, hayır iyiyiz

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'de eğitim sistemiyle ilgili olarak yürütülen tartışmaları değerlendirirken "Biz eğitimde iyi değiliz algısı var. Hayır iyiyiz" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Özer: 'Biz eğitimde iyi değiliz' algısı var, hayır iyiyiz

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, gündemlerinde yer alan konularla ilgili olarak Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet'e açıklamalarda bulundu.

Özer, "Okulların durumu ne olacak?" şeklindeki soruya “B ve C planımız yok. Koşullar değişir, önlemler değişir, saatler değişir ama okullar açık kalır” yanıtını verdi.

Milli Eğitim sistemi içerisinde 57 bin 108’i devlet okulu olmak üzere, toplam 71 bin 320 tane okul, 850 bin sınıf bulunuyor.

Özer, cuma günü itibarıyla 4 bin 25 sınıfın kapalı olduğunu, 10 günlük karantina sürecinden dönenlerin etkisiyle kapalı olan sınıf sayısının şu an için 2 bin 24'e gerilediğini söyledi.

Bakan Özer, bu verilerden yola çıkarak endişe verici bir durum olmadığını, okullarda uygulanan maske/mesafe/temizlik kurallarının bu sayının daha fazla yükselmesini engellediğini söyledi. Öğrencilerin dışarıda iken okullardaki kadar dikkatli olmadığını dile getirdi.

Özer, 'eğitimde fırsat eşitliği' kapsamında artık yardımcı kitapların da bakanlık tarafından bastırılarak bütün okullara ücretsiz gönderileceğini duyurdu.

Özer MEB’in yardımcı kitaplarının en nitelikli kitaplar olduğunu, artık özel okulların da bu kitaplara yöneldiğini ifade etti.

Sohbetin ilerleyen bölümlerde Acet, 'eğitim meselesinin dünyanın her tarafında sert tartışmalar eşliğinde yürüyen, doğruları yanlışları kişiden kişiye, gruptan gruba, uzmandan uzmana değişebilen bir alan olduğunu' savundu.

"Bu alandaki yetersizlikleri, eksik bırakılanları, doğruları ve yanlışları tartışmak elbette önem taşıyor" diyen Acet, Bakan Özer'in bu konudaki açıklamalarına da yer vererek şunları yazdı:

"Ancak bir noktadan sonra bu 'Biz eğitim işinde kötüyüz' jargonu, bedbinliğe, umutsuzluğa yol açabiliyor.

Yeni Milli Eğitim Bakanı, sanıyorum böyle bir atmosferden kendisi de rahatsız olduğu için, başlığa taşıdığımız ifadeyi kullanıyor: 'Biz eğitimde iyi değiliz' algısı var. Hayır iyiyiz.

Peki, bu içi boş bir retorik mi? Yine kendisinin verdiği uluslararası sınavlardaki son durumumuza bakılırsa, 'Eğitim işinde kötüyüz' diyerek kendimize biraz fazla haksızlık yaptığımızı düşünebiliriz.

PİSA ve TIMMS gibi uluslararası izleme araştırmalarına göre Türkiye, son yıllarda ortalama puanını OECD ülkeleri arasında en fazla artıran üç ülkeden biri olma başarısını elde etti.

'Eğitimde ezberleri bozmak' diye bir tabir var ya hani. Bu ezberleri biraz da pozitif yönleriyle bozsak nasıl olur?"

Etiketler
Mahmut Özer Türkiye