FATİH projesi çıkmazı: 'Saray rejimi itibardan tasarruf etmek yerine Türkiye’nin geleceğinden tasarruf etmekte'

Bakan Selçuk FATİH projesinin 2023’te tamamlanacağını açıkladı. CHP’li Levent Gök “Proje, öğrencilerin uzaktan eğitime erişimini sağlayamamıştır” diye konuştu.

FATİH projesi çıkmazı: 'Saray rejimi itibardan tasarruf etmek yerine Türkiye’nin geleceğinden tasarruf etmekte'

FATİH’le ilgili CHP’li Levent Gök’ün soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, projenin 2023’te tamamlanacağını aktardı.

Gök verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

► FATİH projesinin başlangıcının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen projenin halen tamamlanamamış olmasının sebepleri nelerdir?
► Proje için şimdiye kadar harcanmış olan yaklaşık 5 milyar TL kaynağın gider kalemlerini açıklar mısınız?
► Projenin tamamlanması için 2023 yılına kadar harcanacak olan yaklaşık 3 milyar TL değerindeki kaynağın gider kalemlerini açıklar mısınız?

Selçuk verdiği cevapta şunları aktardı:

“FATİH projesiyle, her öğrencinin küresel rekabette sahip olması gereken 21. yüzyıl becerilerinin kazandırılması ve geleceğin insanının bugünden yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla 2023 yılında tamamlanması planlanan proje teknoloji üretiminin odak noktası olması sebebiyle, kendini yenileyerek devam edecektir.

Bugüne kadar yapılmış harcama tutarı KDV hariç olmak 4 milyar 282 milyon 720 bin 147 TL’dir. Koronavirüs salgını sebebiyle ortaya çıkan uzaktan eğitim sürecinde 500 bin tablet bilgisayarın dağıtımı tamamlanmıştır.”

10 yıldır devam eden projenin uzaktan eğitim döneminde sorunları çözemediğini ifade eden Gök şunları söyledi:

“FATİH projesinin büyük vizyonu öğrencilerin uzaktan eğitim sistemine erişimini sağlayamamıştır. Parlak ifadelerle tanıtımı yapılan eğitimde dijitalleşme projesine rağmen salgın süresince EBA sistemi defalarca çökmüş, 2020 yılı eğitim için kayıp bir dönem olarak kayıtlara geçmiştir.

Bakanlık öğrencilere dağıtılan tablet sayılarını açıklarken evlerinde televizyon yayınına dahi erişemeyen çocuklarımıza ilişkin herhangi bir adım atmayı gerekli görmemiş, detaylı dökümü açıklanmayan devasa bir bütçe AKP hükümetleri tarafından berhava edilmiştir.

Her alanda olduğu üzere eğitim alanında da savurganlığı alışkanlık haline getiren Saray rejimi itibardan tasarruf etmek yerine Türkiye’nin geleceğinden tasarruf etmektedir.”

(BirGün)

Etiketler
Öğrenci Saray Türkiye Levent Gök