Eğitimcilerden Erdoğan'ın 'müjdesine' tepki: 'Atanmamış öğretmenlerle dalga geçmekten başka bir şey değil'

Eğitimciler, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'müjde' diyerek açıkladığı 20 bin öğretmen atamasına tepki gösterdi.

Eğitimcilerden Erdoğan'ın 'müjdesine' tepki: 'Atanmamış öğretmenlerle dalga geçmekten başka bir şey değil'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 20 bin öğretmenin atanacağını açıkladı. Ancak eğitim sendikaları ve öğretmenler, yılbaşından bu yana 60 bin öğretmen atanmasını bekliyordu.

2020’de 40 bin öğretmen atanırken Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı’na ilişkin raporunda, 140 bine yakın öğretmen açığı olduğu vurgulanmıştı.

İktidara yakın medya da yılbaşından bu yana bakanlığın 55 bin atama için hazırlık yaptığı yönünde haberler yapıyordu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise yaptığı açıklamalarda, “bütçe”ye dikkat çekerek Cumhurbaşkanlığı kabinesini işaret etmişti.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar'a konuşan Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, sadece 2020’de 20 bin öğretmenin emeklilik dilekçesi verdiğini, ocak ayındaki zammı bekleyerek emekli olanlar ile birlikte emekli olan öğretmen sayısının 20 bini geçtiğini vurguladı.

Yıldırım, “Zaten 20 bini aşkın öğretmen emekli olmuşken ‘20 bin öğretmen alıyoruz’ demek, atama bekleyen 650 bini geçen mezunlarla, atanmamış öğretmenlerle dalga geçmekten başka bir şey değildir. Bu, geçen yıl emekli olanların yerine alınan öğretmen sayısı. İleride öğretmensiz sınıflar, öğretmensiz okullar haberini sıkça duyacağımızdan eminim. Bu sayı, ekonomik krizin etkisinin eğitime yansımasının sonucu” dedi.

Basın açıklaması düzenleyen Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul da “Atanacaklar yine sözleşmeli olacaklar. 2003-2020 arasında KPSS’ye giren her 100 öğretmenden ortalama sadece 16’sının ataması yapılmış, geriye kalan 84 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakılmıştır” diye konuştu.

Etiketler
Öğretmen