Kongre soygunu... 'Bizi kıskanan' Almanya'da ücretsiz, Türkiye'de binlerce lira!

Neonatoloji Kongresi Almanya’da online ve ücretsiz olarak düzenlenirken Türkiye’deki uzman doktorlardan 4 bin, asistan ve hemşirelerden ise 3 bin 500 TL para talep ediliyor.

Kongre soygunu... 'Bizi kıskanan' Almanya'da ücretsiz, Türkiye'de binlerce lira!

Avrupa ülkelerinde, sağlık alanında birçok kongre “online ve ücretsiz olarak” düzenlenirken Türkiye’de ise doktorlar, hemşireler ve asistanlardan binlerce liralık katılım ücreti isteniyor.

Hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan uzmanlar için düzenlenen Neonatoloji Kongresi Almanya’da online ve de ücretsiz olarak yapılıyor. Ancak, Türk Neonatoloji Derneği tarafından 10 -14 Aralık tarihleri arasında online yapılacağı açıklanan kongre için binlerce liralık ücret talep ediliyor.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, online kongreye uzman doktorlardan KDV hariç 4 bin TL, asistanlar ile hemşirelerden 3 bin 500 TL ödeme yapanlar katılabilecek.

ÖĞRENCİLERDEN DE 300 TL İSTENİYOR

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ev sahipliğindeki online Uluslararası İç Hastalıkları Hemşireliği Kongresi’ne katılmak için de binlerce lira ödemek gerekiyor. Kongreye katılmak isteyenlerden bin TL isteniyor. Yine online olarak 19-20 Aralık tarihlerinde düzenlenen 4. Uluslararası Akademik Öğrenci Çalışmaları Kongresi için de “Kongre katılım ücreti” adı altında 300 TL alınıyor.

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) tarafından 3-6 Aralık tarihleri arasında “Sanal platform”da yapılacak 36. Uluslararası Katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi’ne katılmak için de binlerce lira ödemek gerekiyor. Online kongreye katılmak isteyen TDK üyelerinden 3 bin TL, diğer hekimlerden 3 bin 500 TL, asistan hemşire ve teknisyenlerden ise 2 bin TL’lik kayıt ücreti talep ediliyor.

İÇ HASTALIKLARI KONGRESİ DE 2 BİN TL

Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin 9-12 Aralık tarihleri arasındaki online 3. İç Hastalıkları Kongresi için de 2 bin TL kayıt ücreti isteniyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği’nin 24-26 Aralık tarihleri arasındaki online 14. Uluslararası Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi’ne de bin 500 TL ile 2 bin TL arasında ödeme yapanlar katılabilecek.

RANT ALANI

Binlerce lira istenen online kongreler hakkında BirGün’e değerlendirme yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel, “Kendi branşımızla ilgili alanlardaki gelişmeleri takip etmek, yeni tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinmek, mesleğimizi daha iyi ve yetkin şekilde sürdürmek için katılım göstermek istediğimiz kongreler maalesef ilaç firmaları için çok ciddi bir rant alanı haline, sağlık emekçileri için ise ciddi bir masraf kalemine dönüşmüş durumda” dedi.

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Dr. Vahdet Özkoçak ise şunları söyledi:

“Genelde tıp ve sağlık alanında bunu çok sık görüyoruz. Yurtdışına gidemeyen akademisyenler pandemiden dolayı bu paraları vermekten imtina etmemeye başladı. Bu rakamları neden tıpçılarımız, cerrahlarımız veriyor?

Vermezlerse ünvanları yükselmiyor ve yarışlarında emsallerinden geri kaldığını düşünüyor ve o yüzden de bu parayı veriyorlar. Akademik dünya bir yarışta ve kimse bu yarışta geri kalmak istemiyor.”

Etiketler
Almanya Kongre NATO Para