Pandemiyi fırsat bilen patron, kreş öğretmeninin haklarını gasp etti

Antalya'da İlkimce Kreş'te öğretmen olan Ç.A., koronavirüs salgını sürecinde 'işten çıkarılmanın yasaklandığı' Türkiye'de yaşadığı hak gasplarını anlattı.

Pandemiyi fırsat bilen patron, kreş öğretmeninin haklarını gasp etti

İleri Haber'de yer alan habere göre AKP, Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını döneminde her ne kadar 'işten çıkarma yasaklandı' diyerek yasalar çıkarsa da, yurttaşlar salgının getirdiği ekonomik kirz ve geçim derdiyle mücadele etmeye devam ediyor, patronlar tarafından çeşitli hak gasplarına maruz bırakılıyor.

Antalya'da İlkimce Kreş'te öğretmen olan Ç.A., salgın döneminde nasıl işten çıkarıldığını ve yaşadığı hak gasplarını İleri Haber'e anlattı.

İş bulma konusunda zorlandığı için, iş verenin 'borcum var' bahanesiyle 1.500 liralık maaş teklifini kabul ettiğini belirten Ç.A., "Daha sonra asgari ücrete geçecekti bu süreçte de sigortam yatacaktı normal bir şekilde. Evim de yakın olduğu için iş bulmakta da zorlandığım için kabul ettim" dedi.

'PART-TİME SİGORTA YAPIYORMUŞ'

2 ay geçmesinin ardından maaşının düzenlenmesi gerektiğini söylemesi üzerine bu sefer de patron tarafından 'maddi durumum yetersiz' denildiğini ifade eden Ç.A., koronavirüs salgını nedeniyle okulların kapanmasının ardından da 'ücretsiz izne' gönderildiğini belirtti.

Ç.A., "Bu süreçte herhangi bir ücret almadım. 29 Mayıs 2020 tarihinde beni işten çıkarttığını bildirmek için aradı. SSK'den maaş vs. bildirdi. Bunun sebebi sigortamı işe giriş tarihimden 2 ay sonra yapmış olmasıymış. Bunu daha sonra E-Devlet üzerinden araştırdığımda öğrendim. Üstelik tam değil part-time sigorta yapıyormuş" dedi.

'İSTİFA DİYE ÇIKIŞIMI VERDİLER'

Ücretsiz izne gönderilmesinin ardından patrona 'işten çıkarmaların yasaklandığını' söylemesine rağmen istifa bahanesiyle işine son verildiğini söyleyen Ç.A., "14 Mayıs 2020 tarihinde istifa diye çıkışımı vermişler. Fakat herhangi bir istifa dilekçesi imzalamadım. İş veren mesajlarıma da geri dönmedi. Bu konuyu SSK Şikayet Hattı ile paylaştım fakat bana istifa diye çıkışım yapıldığı için yardım edemeyeceklerini söylediler. 3 defa CİMER’e mail attım, geri dönüş yapılmadı. 3 defa pandemi başvurusunda bulunup konuyu yazdım fakat oradan da dönüş alamadım. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa ile Kepez Belediyelerine mail attım konuyla ilgili oralardan da herhangi bir dönüş alamadım. En son bana avukata başvurup dava açmamı söylediler fakat öyle bir maddi durumum olsaydı zaten hiç böyle şeylerle uğraşmazdım" dedi.

'3 BUÇUK AY BOYUNCA 2.850 TL'YE ÇALIŞTIM'

Toplamda 3 buçuk ay boyunca 2.850 TL'ye çalıştırıldığını ifade Ç.A., "Sigortamda eksik gün ve part-time yapılmış. Sabah 09.00, Akşam 16.00 saatleri itibariyle çalışıyordum hafta sonu hariç. Çoğu zaman öğrencilerim henüz gitmediği için beni 17.00’a kadar bekletiyorlardı" dedi.

Etiketler
Antalya Öğretmen Salgın Türkiye