Engelli çocukların eğitim aldığı devlet okulunda 'rant' iddiası

Samsun’da engelli öğrenciler için özel yapılan okulun taşınması 'rant' iddialarını beraberinde getirdi. Karara eğitimciler ve veliler karşı çıktı.

Engelli çocukların eğitim aldığı devlet okulunda 'rant' iddiası

Samsun’da zihinsel engelli çocukların okuduğu devlete ait Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu’nun taşınması eğitim sendikaları ve veliler tarafından protesto edildi. Samsun Atakum’da bulunan okul 15 kilometre uzaklıkta bulunan Taflan’a taşınacak.

Sendikalar ve veliler, Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu’nun Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından taşınma kararı ile okulda eğitim gören 115 öğrenci ve ailelerinin zor durumda kalacağını belirterek karardan vazgeçilmesini istediler.

Duvar'ın haberine göre, konuyla ilgili olarak açıklama yapan Eğitim İş Sendikası Şube Başkan Yardımcısı Volkan Erken, Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öğretmenlerin ve velilerin görüşünü almadan bu kararı vermesinin yanlış olduğunu belirtti. Erken, 1999 yılından beri faaliyet gösteren okulun taşınmasının ardında okul binası ile ilgili girişimlerin olduğunu iddia etti.

Okulun taşınma kararına Anadolu Eğitim Sendikası Samsun Şube Başkanı Murat Bahtiyar da tepki gösterdi. Okulun taşınacağı Taflan’ın şehir merkezinden gidiş-geliş 40 kilometreye yakın bir mesafe olduğunu söyleyen Bahtiyar, okulun taşınma kararında ‘bazı güç odaklarının’ olduğunu iddia etti. Bahtiyar, amacın Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu’nun binasına bir başka okulun yerleşmesi olduğunu vurgulayarak “Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerine; yarım kalmış siyasi ikbal sevdalarınıza özel çocuklarımızı mağdur ederek ulaşamayacağını hatırlatıyor, Samsun’un eğitimini reklam olarak kullanmaktan vazgeçin diyor ve şu soruyu soruyoruz: Hangi vicdan, hangi akıl, hangi güç odağı, size, bu özel (zihinsel engelli) çocukları Taflan’a taşıma kararını aldırdı? Neden?” diye konuştu.

Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Arzu Topaloğlu ise 1999 yılından beri faaliyette olan okulun tamamen engelli öğrencilerin hizmeti amacıyla inşa edildiğini, taşınılacak olan binada ise bu olanakların olmadığını belirtti. Topaloğlu “Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu’nda bulunan, atölye, laboratuvar ve diğer kullanım alanları asansör ve ortopedik engelli öğrenciler için engelli rampaları, bu okulumuzda eğitim gören özel çocuklarımız için tasarlanmıştır. Üstelik bu tasarımlar çok kısa bir süre önce kamu kaynakları kullanılarak yapılmıştır” dedi.

‘UZUN YOLCULUK ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKELİ’

Topaloğlu açıklamasında yeni taşınılacak olan yerin uzak olduğunu ve çocuklar için risk teşkil edeceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Tamamı taşımayla okula gelmekte olan öğrencilerin içerisinde otizmli, Down sendromlu, hafif, orta veya ağır mental engelli, ortopedik bedensel engelli ve birçoğunun epilepsi hastası olmaları nedeniyle uzun servis yolculuklarında sağlıklarının tehlikeye gireceği açıktır. Ayrıca bazı öğrencilerin engelleri ve özbakım problemleri nedeniyle yanlarında velileriyle olmaları gerektiği de göz önünde bulundurulmalıdır.”

VELİLER KARARA TEPKİLİ

Öğrenci velileri çocukları ile okulda vakit geçirmeleri gerektiğini ancak yeni okulun çok uzakta olduğunu söylediler. Öğrenci velilerinden Çiğdem Demir okulun taşınması ile birlikte çocuklarının yeni okula uyum gösteremeyeceğini belirterek şunları söyledi: “Taşınması hem bizi hem de çocuklarımızı çok üzmüştür. Bizim ve çocuklarımızın düşünceleri alınmamıştır. Benim oğlum bedensel engelli. Ben oğlumla beraber her gün, gün boyunca okuldayım. Benim yeni okula gitmem için en az 3 vasıta değiştirmem gerekecek.”

‘YOL EZİYET OLUR’

Öğrenci velilerinden Fadime Yaşar’da okulun taşınması ile birlikte çocuğunun gidiş-geliş yetmiş kilometre yol kat etmek zorunda kalacağını belirtti. Yaşar “Canik ilçesinden okula gelecek öğrencimiz Atakum ilçesinin en uzak sınırına gelmek için 35 kilometre yol gidecek. Yol süresi uzun. Çocukların rahatsızlıkları dikkate alındığında eziyet olur. Eğitimlerini olumsuz etkiler. Bu öğrenciler taşımalı servis araçları ile iki saat önceden yola çıkacaklar ve serviste olduğu saatlerdeki psikolojik durumları göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.

Okulun taşınmasına Samsun Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Atilla Tekcan’da yaptığı bir açıklama ile tepki gösterdi:

“Engelli politikaları siyaset üstüdür. Bir engelli okulunun yok edilmesiyle karşı karşıyayız. Lütfen sizlerde bu konunun takipçisi olunuz. Bu bir insanlık olayıdır, yurttaşlık gereğidir.”

Etiketler
Samsun Öğrenci Okul