Bilgi Üniversitesi öğrencileri: 'Yaz okulu ücretsiz olsun, ‘pass-fail’ sistemine geçilsin'

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri salgın döneminde yıl sonu sınavlarında yaşanacak olası mağduriyetler sebebiyle seçmeli “pass-fail” sisteminin getirilmesi için sosyal medyada #BilgiÖğrencininSesiniDuy başlığıyla eylem düzenledi.

Bilgi Üniversitesi öğrencileri: 'Yaz okulu ücretsiz olsun, ‘pass-fail’ sistemine geçilsin'

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri salgın döneminde yıl sonu sınavlarında yaşanacak olası mağduriyetler sebebiyle seçmeli “pass-fail” sisteminin getirilmesi için sosyal medyada #BilgiÖğrencininSesiniDuy başlığıyla eylem düzenledi.

Taleplerini sosyal medyadan duyuran üniversite öğrencileri Sendika.Org’a konuştu.

Bilgi Üniversitesi öğrencileri: 'Yaz okulu ücretsiz olsun, ‘pass-fail’ sistemine geçilsin' - Resim : 1

“Bağlantısı kopan öğrencinin sınavı sözlü olarak yapıldı”

Pandemi sürecinde diğer üniversiteler gibi uzaktan eğitime geçen Bilgi Üniversitesi’nde bazı fakültelerin ödev vermeyi tercih ederken bazıları ise online sınav yaptı. Sınav sürelerinin azlığına ve öğrencilerin altyapı yetersizliğinden sınavdan düştüğüne dikkat çeken üniversite öğrencisi bunun öğrencinin aleyhine bir duruma sebep olduğunu belirtti. Sınavdan düşen öğrencilere mazeret sınavı sözlü olarak yapıldı.

Bilgi Üniversitesi öğrencileri: 'Yaz okulu ücretsiz olsun, ‘pass-fail’ sistemine geçilsin' - Resim : 2

“Bizler de ‘pass-fail’ sistemine geçmek istiyoruz”

Taleplerine mail üzerinden cevap alamadıklarını belirten üniversiteli, rektörlüğün kendilerini akademisyenlere, akademisyenlerin ise yeniden rektörlüğe yönlendirmesinden bunaldıklarını ifade ederek sosyal medyada “tag” çalışmasına giriştiğini ifade etti. “Final sınavları da online olacağından aynı mağduriyetler yaşanmaması ve öğrenci lehine yaklaşılması adına ABD ve Türkiye’deki bazı üniversiteler gibi, örneğin Koç, Sabancı, Bilkent ve Boğaziçi, seçmeli ‘pass-fail’ sistemine geçmek istiyoruz” dedi.

“Seçmeli ‘pass-fail’, öğrencinin istediği dersin harf notunu ortalamasına yansıtabildiği ve bu süreçte yaşanılan mağduriyetin ortalamayı düşürmesini engellediği bir sistemdir” diyen üniversite öğrencisi pandemi sürecinde eğitimin uzaktan yapıldığına dikkat çekerek eğitim ücretlerinin de indirilmesi gerektiğini ifade etti. Üniversiteli ayrıca “2020 bahar döneminde verilen tüm derslerin yaz okulundan açılmasını, en azından bu dönemlik yaz okulunun ücretsiz olmasını istiyoruz” dedi.

“İşçilerin yemek ödenekleri kesildi, okul taksitleri tam istendi”

Sorunların çözümü için dekanlıktan toplantı talep eden üniversiteliler okul taksitlerinin ödenmesi konusunda da şunları ifade etti:

İşçilerin yemek ödeneklerinden kesip öğrencilerden okul taksidinin tam alınmasını anlayamıyoruz. Okul yönetimi kulağını öğrencilere kapatmış durumda karar alma süreçlerine dahil edilmedik. Taleplerimizin karşılanmasını ve bu doğrultuda üniversite tarafından gerekçeli bir açıklama yapılmasını bekliyoruz.

Bilgi Üniversitesi öğrencileri: 'Yaz okulu ücretsiz olsun, ‘pass-fail’ sistemine geçilsin' - Resim : 3

“Sınavlara süre yetmiyor, nitelikli cevaplar veremiyoruz”

Yıl sonu sınavlarında her öğrencinin karşısına ayrı sorunun geleceğini aktaran ve sınav sürelerinin kısa tutulması sebebiyle endişe içinde olduğunu belirten üniversiteli şunları kaydetti:

Online sınavlar esnasında öğrencilerin karşısına soru havuzundan farklı sorular geliyor bu kopya çekilmemesi adına mantıklı olsa da çok fazla sorunun hazırlanması her birimize gelen sorunun zorluğunu etkiliyor ve eşitsizliğe sebep oluyor. Sistem bizi sınavdan attığında mazeret sınavına ki bu çoğu zaman sözlü oluyor girmek zorunda kalıyoruz. Yine öğrenciye güvensizlikten ötürü sınav sürelerinin çok kısa tutulması cevapların yetişmemesine, sorulara nitelikli cevaplar veremememize sebep oluyor. Çözdüğümüz soruya geri dönemememiz zaten kısa olan süreleri ayarlamamızı güçleştiriyor.

Hukuk Fakültesi Dekanlığı toplantıyı kabul etti

Üniversitelilerin girişimleri sonucu Hukuk Fakültesi Dekanlığı’ndan cevap geldi. Üniversitelilerle dekanlık arasında gelecek hafta online bir toplantı yapılacak ve talepler tartışılacak. Üniversiteliler önümüzdeki günlerde rektörlüğe dilekçe gönderme hazırlığı içinde olduklarını belirtti.

Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin talepleri şöyle:

Her fakülte dekanlığı tarafından üniversitelilerin sorunlarının dinlemek üzere online toplantılar düzenlemelidir.

Sınav yükünü azaltacak “pass-fail” sistemi kabul edilmelidir.

Bahar döneminde ki tüm dersler yaz okulunda da üniversitelilerin akademik mağduriyeti giderilmelidir.

Pandemi süreci boyunca üniversitelerin kapalı olması nedeniyle yaz okullundan ücret talep edilmemelidir.

Etiketler
Öğrenci Okul Salgın Üniversite